Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EIF fortsätter att skriva cuphistoria – nu väntar Källmans Inter i semifinalen

Från 2018
Uppdaterad 01.04.2018 14:44.
Etchu Tabe, EIF.
Bildtext Etchu Tabe satte sitt femte mål för säsongen när EIF tog sig vidare i cupen.
Bild: Yle/Patric Westerlund

För första gången någonsin är EIF framme i cupsemifinal. Än en gång var det Etchu Tabe som ordnade segermålet. EIF slog ut FC Haka – och nu kommer Benjamin Källmans FC Inter till Ekenäs på tisdag.

EIF har fått något av en drömlottning i finska cupen – och som man har utnyttjat det. Efter att ha tagit sig vidare från gruppspelet och slagit ut AC Oulu i den första slutspelsronden väntade nästa division 1-motstånd i kvällens kvartsfinal.

FC Haka – ett lag som EIF inte lyckades slå under fjolårets säsong i ettan – kom på besök. I ett kylslaget Ekenäs kunde Gabi Garcia Xatarts manskap värma frusna fotbollssjälar.

Efter två vackra mål hade EIF säkrat avancemang till semifinal. Det är ett historiskt resultat för EIF:s del. Ekenäslaget har aldrig ens varit inne bland de åtta främsta i cupen tidigare.

Tabe satte segermålet

Efter en stark start av gästerna kom EIF:s 1–0-mål när tio minuter var spelat. Zacharias Ekström noterades för målet och han satte bollen med ett vasst volleyskott.

Efter en knapp timmes spel kom nästa tunga slag mot Haka. Ekström kom fram på vänsterkanten och spelade in bollen till Etchu Tabe.

Tabe, som avgjorde i förra rundan mot AC Oulu, vinklade snyggt in 2–0. Efter anfallarens femte cupmål hade EIF ett jätteläge att säkra semifinalplatsen.

Gerald Ben skapade rejält med oro hos hemmapubliken på 708 åskådare med sin reducering, men EIF höll undan till en 2–1-seger.

Källman tvåmålsskytt

Nu väntar alltså cupsemifinal för Ekenäslaget. Den spelas på tisdagen i Ekenäs (urprungligen skulle matchen spelas på måndagen men den flyttades på grund av snöväder).

Då väntar ligamotstånd för första gången i cupslutspelet för EIF:s del. FC Inter gör den korta resan från Åbo för att försöka stoppa cupsagan.

Inter säkrade också sin semifinalbiljett i dag. Stor matchvinnaren blev Ekenäsbekantingen Benjamin Källman.

Benjamin Källman, FC Inter.
Bildtext Benjamin Källman satte två fullträffar för FC Inter.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Källman satte båda Inters fullträffar när Åbolaget slog ut Ilves på hemmaplan.

I den andra semifinalen, som spelas på måndag, blir det ett lokalmöte i huvudstadsregionen. HJK slog ut KuPS efter två mål i första halvlek, medan FC Honka stod för en liten knall när man slog ut fjolårsfinalisten SJK.

Resultat:

FC Inter–Ilves 2–0 (0–0)
Mål: 1–0 Benjamin Källman, 2–0 Benjamin Källman.

EIF–FC Haka 2–1 (1–0)
Mål: 1–0 Zacharias Ekström, 2–0 Etchu Tabe, 2–1 Gerald Ben.

HJK–KuPS 2–0 (2–0)
Mål: 1–0 Riku Riski, 2–0 Joao Klauss De Mello.

SJK–FC Honka 1–2 (0–2)
Mål: 0–1 Jonas Levänen, 0–2 Youness Rahimi, 1–2 Mehmet Hetemaj.

Artikeln uppdaterad måndag 1.4 klockan 14.45: Matchdatumet har ändrats.

Diskussion om artikeln