Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fallet Puigdemont: ”Ska vi med tanke på Tysklands historia verkligen utlämna politiska oliktänkare?”

Från 2018
En demonstrant håller upp en pappersmask av Carles Puidgemont i Barcelona den 25 mars 2018.
Bildtext En demonstrant håller upp en pappersmask av Carles Puidgemont i Barcelona den 25 mars 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vad kommer att hända med den i Tyskland gripne tidigare katalanledaren Carles Puigdemont? Det är frågan som kommer att klarna efter påskhelgen. Där som Spanien vill ha honom utlämnad finns det för Tyskland ändå goda grunder att låta bli.

Vid fängelset i den nordtyska staden Neumünster vajar banderollerna för vinden.

Demonstranter kräver att Tyskland låter bli att utlämna den tidigare katalanledaren Carles Puigdemont till Spanien.

Ett krav som också vissa straffrättsexperter kan hålla med om.

– Katalonienkonflikten borde lösas politiskt och inte straffrättsligt. Tyskland borde därför inte samarbeta med den spanska regeringen, i dess strävan att förfölja en politisk motståndare, säger Christoph Safferling som är professor i straffrätt vid universitetet i Erlangen och Nürnberg.

Öppna frågor kring arresteringsorder

Enligt professor Safferling borde Tyskland inte utlämna Puigdemont och han ger några grunder varför.

För det första är det tveksamt om arresteringsordern i det här fallet överhuvudtaget gäller då det inte handlar om vanlig kriminalitet, utan ett så gott som helt politiskt fall.

I regelverket för den europeiska arresteringsordern står klart skrivet för vilka brott en person ska gripas och utlämnas.

Ser man på misstankarna mot Puigdemont faller de egentligen inte inom ramarna för de 32 brott som listas i regelverket.

Om det skulle handla om terrorism eller om Puigdemont på något sätt skulle ha uppmuntrat till separatistiskt våld skulle saken vara helt klar

― Cristoph Safferling

I fallet Puigdemont är det alltså i första hand avgörande om de brott han misstänks för i Spanien också är brott i Tyskland.

Går uppror och högförräderi att jämföra?

Också på den här andra punkten ser Christoph Safferling att det inte finns några skäl att utlämna Puigdemont.

I Spanien står Puigdemont misstänkt för uppror, en brottsrubricering som inte finns i tysk lagstiftning.

Professor Christoph Safferling
Bildtext Christoph Safferling

Tyskland har visserligen en paragraf som gäller högförräderi, men om den gäller i det här fallet är inte alls säkert.

För högförräderi gäller nämligen att den misstänkte har använt sig av våld eller uppviglat till våld och det finns det inga bevis på att Puigdemont skulle ha gjort.

– Om det skulle handla om terrorism eller om Puigdemont på något sätt skulle ha uppmuntrat till separatistiskt våld skulle saken vara helt klar, men i det här fallet är paragrafen om högförräderi nog nästan omöjlig att tillämpa, säger Safferling.

Det är bland annat paragrafen om högförräderi som kommer att vara central då domstolen i delstaten Schleswig-Holstein ska fatta sitt beslut.

Finns en risk för att en process mot Puigdemont inte skulle vara saklig, objektiv och rättvis

― Cristoph Safferling

I sammanhanget kommer man naturligtvis också att se på de andra brott som Puigdemont enligt arresteringsordern misstänks för. Hit hör bland annat förskingring av allmänna medel.

På den här punkten kan det mycket väl komma till att Puigdemont utlämnas till Spanien, men som tidningen Der Spiegel skriver är det en öppen fråga om de spanska myndigheterna endast vill åtala Puigdemont för förskingring när andra katalanledare riskerar betydligt hårdare straff.

Hopp om klar signal

Enligt professor Safferling måste man nu i Tyskland också ta i beaktande om Puigdmeont verkligen kan få en rättvis process i Spanien om han utlämnas.

– Spanien är en fungerande rättsstat, inget tvivel om den saken. Men då man tar i beaktande stämningen i landet och att frågan är genompolitiserad, finns det en risk för att en process mot Puigdemont inte skulle vara saklig, objektiv och rättvis.

Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont flydde i oktober till Belgien där han fortfarande lever i exil
Bildtext Carles Puigdemont
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Safferling utgår från att den tyska domstol som nu ska ta ställning i fallet inte påverkas av den politiska eldfängdheten i beslutet.

Han hoppas i alla fall på att Tyskland, med tanke på sin egen historia nu kommer med en klar signal.

– Vi har i Tyskland bittra erfarenheter av hur det kan gå då man kriminaliserar politiska motståndare. Det slutade i en katastrof och därför borde man nu genast sätta stopp för de här tendenserna.

Om domstolen i Schleswig-Holstein bestämmer att Puigdemont ska utlämnas finns ännu möjligheten att delstaten i samråd med regeringen i Berlin slår fast att man inte godkänner utlämnandet.

Puigdemont har också rätt att överklaga domslutet och då kan fallet i något skede landa på den tyska författningsdomstolens bord.

Diskussion om artikeln