Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestinier dödade i Gaza - stora demonstrationer väntas pågå i flera veckor

Från 2018
Uppdaterad 30.03.2018 19:07.
Israeliskt militärfordon vid gränsen till Gaza
Bildtext Israeliska militären har höjt beredskapen vid gränsen till Gaza.
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Åtminstone 16 personer har dödats under demonstrationer i Gaza, meddelar hälsovårdsmyndigheterna i Gaza. En demonstrationskampanj som ska pågå i flera veckor inleds i dag.

Den våldsamma dagen inleddes med att en palestinsk bonde dödades av en granat i Gaza på långfredagsmorgonen. En person skadades av israelisk artillerield i närheten av Khan Yunis i södra Gaza.

Enligt ögonvittnesuppgifter skulle de två männen ha blivit utsatta för beskjutning från en tank. Israels armé bekräftade attacken på fredagsmorgonen.

Israel har de senaste dagarna stärkt sin närvaro vid gränsen till Hamaskontrollerade Gaza inför planerade demonstrationer där. Bland annat ska 100 krypskyttar ha utplacerats.

Karta över Israel
Bild: Yle

Palestinska demonstranter har byggt fem tillfälliga tältläger intill gränsen mot Israel. Enligt uppgifter från palestinska medier ska omkring 17 000 personer har samlats i lägren inför demonstrationerna.

Israel kallar protesterna "ett avsiktligt försök att provocera fram en konfrontation med Israel".

Det förekommer sammandrabbningar mellan demonstranter och israeliska armén. Armén använder tårgas för att trycka tillbaka palestinierna. Fyra personer har dödats i samband med demonstrationerna.

Enligt den palestinska Röda halvmånen har flera hundra människor skadats.

En person ska ha dödats i sammandrabbningar i Jabalia i den norra delen av Gazaremsan.

En man hänger ur en bil och viftar med en palestinsk flagga.
Bildtext Sex veckor av protester väntar i Gaza.
Bild: EPA-EFE/AREF TAMMAWI

Demonstranterna kräver att palestinska flyktingar ska få återvända till sina hem i staten Israel.

Hamas som har makten i Gaza stöder demonstrationerna.

Demonstrationerna kommer att fortsätta fram till maj då det gått 70 år sedan Israel förklarade sig självständigt - vilket följdes av ett krig med grannländerna. Flera hundratusen palestinier lämnade det nygrundade Israel.

I maj kommer också USA att officiellt flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Beslutet har tagits emot med bestörtning bland palestinierna.

Svårare för kristna att ta sig från Gaza till Israel

Israeliska myndigheter begränsar kristna Gazabors möjligheter att ta sig till Israel också under påsken.

Israel brukar lätta på restriktionerna under religiösa högtider - och låta människor från Gaza besöka heliga platser i Jerusalem eller hälsa på släkt och vänner.

Den här påsken släpps bara kristna över 55 år eller under 16 år in i Israel från Gaza. Det innebär endast en tredjedel av den kristna befolkningen i Gaza, säger en kristen ledare i Gaza till Washington Post.

I Gaza bor det betydligt färre kristna än på Västbanken. Det rör sig om en grupp på drygt 1 100 personer.

De israeliska myndigheterna hänvisar till säkerhetsskäl och till att folk från Gaza ofta har stannat längre i Israel än de hade tillstånd till.

Källor: BBC, Washington Post, Haaretz