Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jari Sillanpää i MTV: Jag vill bara att ni litar på mig

Från 2018
Uppdaterad 30.03.2018 14:28.
Närbild på Jari Sillanpää som tittar neråt med en allvarlig min.
Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press

Den folkkäre artisten Jari Sillanpää har varit i blåsväder de senaste månaderna på grund av sin droganvändning. Senast för knappt en vecka sedan greps han av polisen då han kom hem efter en semesterresa till Thailand - igen misstänkt för narkotikabrott.

Polisen hittade en liten mängd metamfetamin i Sillanpääs bagage, men den egentliga orsaken till gripandet var att han misstänktes för att höra till en narkotikaring.

Det handlar om små mängder

På torsdag kväll framträdde Sillanpää i MTV för första gången sedan gripandet.

Tuomas Enbuske intervjuade Sillanpää, som började med att förklara för publiken att han verkligen inte hör till någon narkotikaring.

- Visst måste polisen ju utgå ifrån den här misstanken, men det är så att "min kompis" som sålt metamfetamin har blivit fast, och nu vill man utreda hur mycket han de facto har sålt. Så nu ville polisen veta hur mycket jag har köpt av honom mellan åren 2014 och 2018.

- Jag kunde ju såklart inte svara, men polisen hade alla de textmeddelanden som vi utväxlat de här åren, och de hade kommit fram till att jag hade köpt 111 gram metamfetamin. Det kunde jag ju inte tro!

Här inflikar Enbuske att mängden är stor - en dos varje dag i sju års tid, eller en stor dos varje dag i tre års tid.

Det handlar om mycket små mängder

Till det här konstaterar Sillanpää att det i hushållet finns två användare (han och hans pojkvän) och att han under åren haft många gäster, som fritt har kunnat använda av hans metamfetamin.

- Det handlar sist och slutligen om mycket små mängder, i synnerhet om man räknar med lite svinn. Folk är också ganska långfingrade, det vill säga det har stulits en del. Är ett gram på en månad faktiskt mycket, undrar Sillanpää. För mig är det inte det.

Hur kunde du köra bil i drogat tillstånd?

Enbuske uttryckte ilska över att Sillanpää i höstas körde bil i påverkat tillstånd. Du kunde ha kört över mina barn, sade han.

Sillanpää undrade hur gamla barnen var. Enbuske svarade 9 och 5 år, varvid Sillanpää konstaterar att de knappast rör sig ute vid 22-tiden på kvällarna. Men han medger att han skäms.

Så klart jag skäms, mest över att jag helt enkelt inte fattade att det råder nolltolerans för droger

- Så klart jag skäms, mest över att jag helt enkelt inte fattade att det råder nolltolerans för droger. Jag kände mig helt klar i knoppen. Med alkohol är det ju mycket lättare att hålla koll, jag kan till exempel blåsa i en alkomätare och kolla om jag är i kördugligt skick. Det går inte med droger, sade Sillanpää.

Är polisen på mig igen?

Jari Sillanpää ombads också berätta hur gripandet på Helsingfors-Vanda flygplats förra lördagen gick till.

- Håh, jag suckade då jag såg polisen och tullen. Inte igen, tänkte jag och var ganska uppkäftig och irriterad. Och då de hittade den pyttelilla mängden - mindre än ett gram - metamfetamin i mitt bagage så suckade jag högt. Vem i fridens namn skulle ta risken och smuggla så här små mängder i sin väska, undrade jag.

Vem i fridens namn skulle ta risken och smuggla så här små mängder i sin väska

Enbuske frågade om Sillanpää använde droger i Thailand.

- Jo, visst gjorde jag det, men bara metamfetamin, jag använder inget annat.

Men du sade ju att du tänkte sluta med metamfetamin då du åkte fast i höstas, undrar Enbuske.

- Nja, inte vet jag om jag precis gjorde det, svarade Sillanpää, och ger sig ut i en lång utläggning om hur illa alkohol är för honom. Då jag drack sprit var jag en sämre människa.

Han rekommenderar ändå inte metamfetamin för någon. Det här bara kom i min väg. Just nu vet jag inte hur morgondagen ser ut, sade Sillanpää.

Jag måste själv befria mig från lusten att använda droger, av vilket slag de än är

- Jag kan inte uppsöka vård, för ingen kan ge mig den vård jag behöver. Jag måste själv befria mig från lusten att använda droger, av vilket slag de än är.

Jag tar själv ansvar för mitt liv, och jag är entusiastisk inför mina shower, förklarar Sillanpää. Jag sköter showerna till hundra procent, sade Sillanpää, som i slutet av intervjun föll i gråt.

- Jag vill bara att ni litar på mig, sade han.

Metamfetamin liknar amfetamin men är starkare och mer beroendeframkallande.

En väska full av metamfetamin
Bildtext Tullbeslag
Bild: Tullen