Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Självsäker men frånvarande Markkanen vill vara med i diskussionen kring årets NBA-nykomling

Från 2018
Lauri Markkanen.

Lauri Markkanen har spelat sparsamt under den senaste tiden. Finländaren har lidit av ryggbekymmer men då han var borta igen i natt hette det att armbågen var sjuk.

Lauri Markkanen har stått för en ypperlig nykomlingssäsong i NBA men under den senaste tiden har han tillbringat mer tid vid sidan av plan än på parketten.

Chicago Bulls har låtit Markkanen vila på grund av en sjuk rygg men då han inte spelade mot Miami Heat var orsaken en annan. Enligt lagets chefstränare Fred Hoiberg hade Markkanen ont i armbågen efter att ha slagit den i någons huvud i matchen mot Houston i förrgår.

Då Chicago inatt förlorade mot Miami med 92–103 saknades även Zack Lavine och Kris Dunn.

Enligt chefstränaren Hoiberg lär Markkanen vara tillbaka i laguppställningen då laget möter Orlando natten till lördag.

Vem blir Årets nykomling?

Under den gångna säsongen har Markkanen snittat 14,9 poäng och 7,5 returer per match. I nykomlingarnas poängliga är finländaren på femte plats.

Då Markkanen fick frågan om vem han själv skulle ge sin röst åt då man väljer årets bästa nykomling var svaret laddat med självsäkerhet.

– Får jag alltså inte rösta på mig själv? undrade Markkanen enligt Chicago Sun-Times.

– Fast jag har visserligen missat en hel del matcher vilket ju inte förstärker mina aktier.

Lauri Markkanen följde med matchen i kostym.
Bildtext Markkanen har följt med flera matcher från sidan av plan.

Under många tidigare säsonger skulle Markkanens siffror (trots skadepauserna) väga klart tyngre än vad de gör i år. Det finns ett stort antal nykomlingar som har tagit en synlig roll under sin första säsong i NBA, men det är två namn sticker ut mer än de andra.

Det handlar om Utah Jazz-guarden Donovan Mitchell som gjort över 20 poäng per match, och Philadelphia 76ers Ben Simmons som har snittat 15,8 poäng, 8 returer och 8 assister då han varit en stor orsak till att Philadelphia för första gången på flera år kommer att spela i playoff.

– Om jag inte får rösta på mig själv så tror jag att det skulle bli antingen Ben eller Donovan, tycker också Markkanen.

– Om Jazz lyckas ta sig till slutspelet i väst och Mitchell är deras bästa poängplockare så blir det nog svårt att inte rösta på honom. Samtidigt så är ju Simmons siffror ganska imponerande.

Tuff årgång

Markkanen säger ändå att han tycker att Simmons inte egentligen borde betraktas som en nykomling, även om han inte spelat i NBA innan den här säsongen. Australiensaren draftades som första spelare sommaren 2016 men på grund av en fotskada spelade han inte alls i fjol.

– Jag skulle kanske inte räkna honom som en rookie. Han har ett helt år av NBA-erfarenhet även om han inte spelade förra säsongen. Men han räknas som en nykomling så det spelar väl ingen roll vad jag tycker. Han spelar definitivt inte som en liganykomling, säger Markkanen.

Lauri Markkanen basket
Bildtext Ben Simmons mot Lauri Markkanen.

Simmons är ändå inte den enda som har tagit för sig. Det finns flera andra unga spelare som har överträffat förväntningarna och många tycker att det handlar om en av alla tiders tuffaste nykomlingsårgångar.

– Det är ju inte bara draftens tio främsta som spelar bra. Det finns en massa killar som gör bra ifrån sig. Det är ganska häftigt att vara en del av den här gruppen.

Diskussion om artikeln