Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland beslöt om motåtgärder mot länder som utvisar ryska diplomater

Från 2018
Uppdaterad 30.03.2018 20:57.
Nederländernas ambassadör Veronica Maria Jones-Bos hörde till de västdiplomater som kallades in till utrikesministeriet i Moskva
Bildtext Nederländernas ambassadör Veronica Maria Jones-Bos hörde till de västdiplomater som kallades in till utrikesministeriet i Moskva
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ryssland har beslutat om motåtgärder mot 27 länder och organisationer som har utvisat ryska diplomater på grund av mordförsöket på den ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia i Storbritannien.

Det ryska utrikesministeriet kallade in ambassadörer från flera västländer på fredagen för att höra om vilka motåtgärder man har beslutat om.

Bland andra ambassadörer från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Australien infann sig i utrikesministeriet i Moskva för att höra om besluten.

Britterna fick en månad på sig att skära ner sin ambassadpersonal till samma antal som Ryssland har i Storbritannien.

Också Finland fick på lördagen besked om att en finländsk diplomat utvisas.

Officiell protest

Ryssland överlämnade också en formell diplomatisk protest åt den brittiske Moskva-ambassadören Laurie Bristow på grund av "provokativa åtgärder" som har lett till att en rad västländer har utvisat ryska diplomater.

Ryssland kräver samtidigt att få träffa den ryska medborgaren Julia Skripal som inte längre är i kritiskt tillstånd på sjukhuset där hon vårdas efter en nervgiftattack.

Fadern Sergei som inte har ryskt medborgarskap längre befinner sig däremot fortfarande i kritiskt tillstånd.

Ryssland stänger USA:s konsulat i Sankt Petersburg som ett svar på att USA stänger det ryska konsulatet i Seattle
Bildtext Ryssland stänger USA:s konsulat i Sankt Petersburg som ett svar på att USA stänger det ryska konsulatet i Seattle
Bild: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Holländska och italienska diplomater utvisas

Ryssland beslöt också att utvisa en svensk diplomat, två från Nederländerna samt fyra diplomater från Polen och tre från Litauen.

Två italienska diplomater fick en vecka på sig att lämna landet, och dessutom utvisas diplomater från bland andra Tyskland, Frankrike, Ukraina, Norge och Estland.

Ryssland meddelade igår att det utvisar 60 amerikanska diplomater och att USA:s konsulat i Sankt Petersburg stängs.

Det var ett svar på USA:s beslut att utvisa 60 ryska diplomater och stänga det ryska konsulatet i Seattle.

Diskussion om artikeln