Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blöt, tung snö som samlas på grenar blir dyr för skogsägare - förluster på flera miljoner euro

Från 2018
Två personer på en motorkälke i snöig skog.
Bild: Lehtikuva

Nu avverkas upp till en miljon kubikmeter virke i skogar som förstörts av blöt, tung snö, säger beredskapschef Yrjö Niskanen på Finlands skogscentral. I början av året vållade snön problem speciellt i Kajanaland.

Eldistributionen avbröts på många håll i Kajanaland, men den tunga snön orsakade också omfattande skador i skogarna.

Skogscentralen uppskattar att man i de förstörda skogsområdena före sommaren kommer att samla upp virke för cirka 30 miljoner euro. Skogsägarnas förluster uppskattas vara 3-4 miljoner euro.

- Nu vägs det hur skogförsäkringarna fungerar. Åtminstone ersätts inte väntevärdet och det går inte att samla upp allt virke från skogen, suckar skogsägaren Keijo Mulari i Kajanaland.

Snötäckta träd
Bild: YLE/Nina Bergman

Mularis skogar som förstördes av blöt, tung snö var försäkrade, men det räddar inte honom från förluster. I tankarna spökar också eventuella förluster som kan orsakas av skadeinsekter.

- Om insektskadorna ökar på grund av att grannen inte plockat bort sitt virke, vem betalar?

Mulari uppskattar att summan för snöskadorna sammanlagt blir 50 000-10 000 euro. Förlusterna uppstår då det förstörda virket måste avverkas för tidigt, lotterna måste förnyas och en del av virket blir kvar i skogen.

Statens skogar drabbades mest

Av enskilda skogsägare har Forststyrelsen, som förvaltar statens skogar, drabbats av de största skadorna. Från Forststyrelsens skogsområden samlas kring 400 000 kubikmeter virke.

- Där har stora mängder välskött skog som börjat växa bra förstörts. Det är inte ekonomiskt lönsamt att samla upp allt virke som nu finns i skogen, säger skogsanvändnings- och planeringschef Pertti Tuomi.

Skogsägare har hittills lämnat in anmälningar om användning av skog för ungefär 5 500 hektar. Enligt anmälningarna har 600 000 kubikmeter virke avverkats. En anmälan om användning av skog måste göras i samband med all avverkning av skog.

Källor: STT

Diskussion om artikeln