Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland trappar upp diplomatkonflikten - ytterligare 50 brittiska diplomater utvisas

Från 2018
Uppdaterad 31.03.2018 16:23.
Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova
Bildtext Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova krävde på lördagen att Storbritannien tar hem " 50 diplomater eller lite fler."
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland trappade upp den diplomatiska konflikten med Storbritannien, då det på lördagen meddelade att omkring 50 brittiska diplomater tvingas lämna landet.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova säger Ryssland har bett Storbritannien att dra bort "ett femtiotal diplomater eller lite fler" - utöver de 23 diplomater som redan har utvisats.

Ryssland utvisade 23 brittiska diplomater kort efter att britterna hade utvisat 23 ryska diplomater, men nu tvingas nästan dubbelt fler diplomater alltså lämna Ryssland inom en månad.

Ryssarna motiverar sitt beslut med kravet på paritet.

- Vi bad om paritet. Britterna har 50 diplomater fler i Ryssland än vad vi har i Storbritannien, sade Zacharova.

Britterna måste nu själva besluta hur ambassadpersonalen ska skäras ner och landet blir antagligen tvunget att avskeda en del av sin ryska personal.

Storbritannien har en ambassad och ambassadörens residens i Moskva samt ett konsulat i Jekaterinburg vid Uralbergen. Ryssland stängde det brittiska konsulatet i Sankt Petersburg tidigare den här månaden.

59 diplomater utvisades i går

Det ryska utrikesministeriet kallade i går in ambassadörer från länder som har utvisat ryska diplomater.

De fick höra om Rysslands beslut att utvisa 59 diplomater från 23 andra länder än Storbritannien, bland dem även Finland och Sverige samt en lång rad EU-länder.

Västländer och EU har fram till nu uppvisat en relativt enad front mot Ryssland efter mordförsöket på den förre ryska spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia.

Rysslands ambassad i Washington D.C.
Bildtext Nästan 30 länder och organisationer har utvisat över 150 ryska diplomater sedan den 14 mars
Bild: AFP / Lehtikuva

Nästan 30 länder samt Nato har utvisat över 150 ryska diplomater sedan den 14 mars, då britterna slog fast att det var Ryssland som med största sannolikhet försökte mörda Sergei Skripal och hans dotter i den sydengelska staden Salisbury den 4 mars.

EU-länder som Grekland och Österrike, har vägrat att utvisa ryska diplomater medan högern i Italien rasar för att den avgående italienska center-vänsterregeringen utvisade ett par ryska diplomater i protest.

Ryssland vill träffa Julia Skripal

Julia Skripal är inte längre i kritiskt tillstånd efter nervgiftattacken, men hur hon mår är oklart, likaså om hon kan tala eller förhöras.

Den ryska ambassaden har begärt att få träffa Julia Skripal som är rysk medborgare i motsats till sin far, och brittiska myndigheter överväger nu Rysslands konsulära begäran.

Julia Skripal har inte ännu förhörts om mordförsöket och det är möjligt att ryska diplomater inte får träffa henne innan det är avklarat.

Ett nytt gräl har blåst upp mellan Ryssland och Storbritannien efter att Aeroflots passagerarplan undersöktes på Heathrow
Bildtext Ett nytt gräl har blåst upp mellan Ryssland och Storbritannien efter att Aeroflots passagerarplan undersöktes på Heathrow
Bild: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Gräl om Aeroflotflyg

Ett nytt gräl om flygplansinspektioner blåste upp på fredagen då brittiska myndigheter undersökte ett ryskt plan på flygplatsen Heathrow.

Passagerare och kabinpersonal på Aeroflots passagerarplan som var på väg till Moskva, beordrades ut innan planet undersöktes i vad britterna kallade ett rutinmässigt förfarande.

Det ryska transportministeriet protesterade genast på lördagen och anklagade britterna för en "uppenbar provokation".

Ministeriet hotade också med liknande inspektioner av brittiska flygplan, men britterna försvarade sig med att det var bara frågan om en säkerhetsinspektion.

- Det är rutin för gränsmyndigheter att leta igenom plan för att skydda Storbritannien för organiserad brottslighet och försök att smuggla in skadliga medel som narkotika och eldvapen, förklarade säkerhetsministern Ben Wallace.

- Planet tilläts fortsätta sin färd när undersökningen var slutförd.

Diskussion om artikeln