Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stephen Hawking begravdes i Cambridge

Från 2018
Stephen Hawkings begravning i Cambridge.
Bildtext Hawkings kista var täckt med liljor och rosor som symbol för universum och polstjärnan.
Bild: AFP / Lehtikuva

En stor skara människor hade samlats utanför kyrkan i brittiska Cambridge på lördag eftermiddag för att följa med begravningsceremonin för den världskände fysikern Stephen Hawking.

Förutom Hawkings närmaste, närvarade en rad kända personer, bland andra dramatikern Alan Bennett, affärsmannen Elon Musk, filmproducenten Barbara Broccoli, och skådespelaren Eddie Redmayne. Den senare porträtterade Hawking i den Oscarsbelönade biografiska filmen The Theory of Everything från 2014.

Runt 500 personer fanns på plats inne i kyrkan för att ta ett sista farväl.

Ekkistan var täckt med vita liljor och rosor som symbol för universum och polstjärnan. När kistan bars in i kyrkan klappade de som samlats på gatorna i händerna.

Kyrkklockorna ringde 76 gånger, en gång för varje år Hawking levde.

Många hade samlats för Stephen Hawkings begravning i Cambridge.
Bild: AFP / Lehtikuva

Även om Hawking var en uttalad ateist, valde hans tre barn, Lucy, Robert och Tim att ta farväl i kyrkan St Mary the Great.

– Vår fars liv och arbete betydde många saker för många människor, både religiösa och icke-religiösa.

Av den här orsaken var begravningen enligt Hawkings barn ”både inkluderande och traditionell, och speglade både vidden och mångfalden i hans liv”.

Stephen Hawkings första fru Lucy vid hans begravning i Cambridge.
Bildtext Stephen Hawkings första fru Jane och hans son Tim närvarade.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under begravningsceremonin framfördes ett musikstycke med rymdtema, speciellt komponerad för Hawking, kallat Beyond the Night Sky.

Musiken innehöll visslingar och shh-ljud som bandats in från rymden, och lär ska ha varit inspirerad av en dikt och citat från boken som satte Hawking på kartan – A Brief History of Time från 1988, på svenska Kosmos: en kort historik.

Stephen Hawkings begravning i Cambridge.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hawkings vän, kosmologen och astrofysikern Martin Rees, läste upp ett stycke från Sokrates försvarstal, skrivet av Platon, som talar om hur sökandet efter kunskap fortsätter efter döden.

Tidigare i mars skrev Rees hur Hawkings höga intellekt och absoluta envishet hade en inverkan på människor.

– Hans namn kommer att leva i vetenskapens årsböcker; miljoner har fått sina horisonter breddade tack vare hans bästsäljande böcker och har över hela världen blivit inspirerade av ett unikt exempel på framgång mot alla odds, och en demonstration av otrolig viljekraft och beslutsamhet.

Stephen Hawking
Bildtext Stehpen Hawking diagnostiserades med nervsjukdomen ALS när han var 21 år gammal.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vid en tacksägelsegudstjänst den 15 juni kommer Hawkings aska att placeras i Westminster Abbey i London, bredvid några av världshistoriens största vetenskapsmän, Isaac Newton och Charles Darwin.

Stephen Hawking dog den 14 mars, 76 år gammal.

Källa: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln