Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Guatemalas ex-diktator Ríos Montt är död

Från 2018
Guatemalas förre diktator Efraín Ríos Montt.
Bildtext Efraín Ríos Montt år 2013.
Bild: AFP / Lehtikuva

Guatemalas militärdiktator åren 1982-83, Efraín Ríos Montt, avled på påskdagen i en ålder av 91 år. Dödsorsaken var en hjärtattack, uppger en av hans advokater till media.

Ríos Montt var general i Guatemalas armé, då han i mars 1982 tog makten i en militärkupp. Han störtades själv efter bara 17 månader, men hans korta presidentskap blev ändå en av de blodigaste perioderna under det 36 år långa inbördeskriget.

FN beräknar att 200 000 människor dödades eller "försvann" i kriget, som avslutades år 1996.

Som diktator tillgrep Ríos Montt hänsynslösa metoder för att krossa vänstergerillan. Hela byar som misstänktes stöda rebellerna brändes ner, tusentals människor avrättades efter summariska rättegångar, och tortyr tillgreps i stor utsträckning.

Predikade i tv

Ríos Montt var född katolik med hade med tiden blivit en övertygad evangelikal kristen. Till hans maktutövning hörde också högstämda söndagspredikningar i tv, där han talade till folket om Gud, moral och politik.

- En god kristen är en som följer både Bibeln och maskinpistolen, lydde en av hans maximer.

Ett annat klassiskt yttrande gjorde han i slutet av 1982, då han förkunnade att kriget var vunnet och att det äntligen var dags att ge folket techo, trabajo y tortillas, det vill säga tak över huvudet, arbete och majspannkakor.

USA:s president Ronald Reagan betecknade Efraín Ríos Montt som "en man med stor personlig integritet och engagemang".

Dömd till 80 års fängelse

Efter att själv ha avsatts i en ny kupp i augusti 1983, fortsatte Ríos Montt att verka i politiken. Han grundade ett eget politiskt parti, Guatemalanska republikanska fronten (FRG), och satt i kongressen (parlamentet) i två omgångar mellan 1990 och 2012.

Ríos Montt gjorde också tre försök att ställa upp i valet av president. Två av försöken stoppades av domstol på grund av hans deltagande i militärkuppen 1982.

Som kongressledamot åtnjöt Ríos Montt juridisk immunitet. Sedan han förlorat sin kongressplats i valet 2011 sattes han i husarrest, och i januari 2012 åtalades han formellt för folkmord och brott mot mänskligheten.

Trots sitt ihärdiga nekande dömdes Ríos Montt i maj 2013 till 80 års fängelse. Men efter bara en vecka upphävdes domen av författningsdomstolen på grund av "procedurfel".

Efraín Ríos Montts advokater lyckades i det längsta hindra att en ny rättegång inleddes. Först så sent som i oktober 2017 återupptogs rättegången om folkmord. Då var ex-diktatorn själv inte närvarande, eftersom han enligt advokaterna var för dement för att kunna delta.

Diskussion om artikeln