Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FC Honka är tillbaka med nya bakgrundskrafter – satsar på juniorverksamheten och väntar på nytt stadion till Esbo

Från 2018
Uppdaterad 02.04.2018 11:08.
FC Honka besegrade SJK i kvartsfinalen i finska cupen.
Bildtext FC Honka har imponerat under försäsongen i finska cupen.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

FC Honka inleder klubbens tionde säsong i ligan. Under den senaste sejouren åren 2006-2014 var Esboklubben ett av topplagen i serien.

Honkas senaste organisation Pallohonka Oy gick i konkurs efter nedflyttningen hösten 2014. Den nya organisationen ägs av idrottsföretaget Esport.

Honka saknar ett ordentligt fotbollsstadion men i övrigt är faciliteterna i toppskick.

– Det enda som måste förbätrras är vårt lilla stadion. Efter att det har förbättrats har vi säkert de bästa faciliteterna i Finland, konstaterar ytterbacken Jonas Levänen som har återvänt till klubben efter två säsonger i VPS.

Jonas Levänen i VPS-tröja år 2017.
Bildtext Jonas Levänen i VPS-tröja år 2017.
Bild: Harri Bragge/All Over Press

Esbo stad har planer på att bygga ett fotbollsstadion med en läktarkapacitet för 6.000 personer i idrottsparken i Hagalund.

– Det vore livsviktigt för helheten i Honka att det skulle byggas ett ordentligt stadion hit. Det skulle även stöda integrationen till skolvärlden, anser chefstränaren Vesa Vasara.

– Utan toppfaciliteter är det utmanande att göra toppresultat.

Honka vill fostra egna juniorer och bygga något bestående i Esbo

Den nya klubbledningen vill att Honka ska vara framgånsik på lång sikt. Därför satsar man på sin juniorverksamhet.

Vesa Vasara såg sitt FC Honka besegra SJK i kvartsfinalen i finska cupen.
Bildtext Vesa Vasara såg sitt FC Honka besegra SJK i kvartsfinalen i finska cupen.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

– Vi utvecklar vår akademiverksamhet i samarbete med reservlaget som spelar i division två och U17-laget som spelar i FM-serien. Tränarstaberna där samarbetar med oss i representationslaget. Några enstaka juniorer kan slå igenom redan i år, berättar Vasara.

– Om vi vill bygga något bestående här i Honka måste spelarstigen vara sådan att den understöder möjligheterna att komma upp till representationslaget och därifrån vidare. Varje spelare går ändå sin egen stig och vi kan inte förhasta processen.

Under vintern tappade Honka sitt mest omtalade löfte Maximo Tolonen till SJK. Juniorlandslagsstjärnan var ändå inte den enda Honkaprodukten med kapacitet att hjälpa representationslaget redan under de närmaste åren.

Den erfarna mittfältaren Joel Perovuo har blykoll på juniorerna som fyller 17 i år.

– Jag var faktiskt med och tränade 01:ornas akademilag i ett år med Mikko Hackman. Jag såg pojkarna då och tycker att det finns många andra löften (än Maximo Tolonen) bara i den åldersklassen.

Joel Perovuos Honka besegrade HIFK i ligakvalet.
Bildtext Joel Perovuos Honka besegrade HIFK i ligakvalet.
Bild: All Over Press

– Vi har också haft några 02:or här som har fått spela i finska cupen. Juniorverksamheten är i bra händer i Honka, fortsätter Perovuo.

Siktar på en plats bland de sex bästa

Honkas målsättning i år är att sluta i den övre halvan av fotbollsligan. Målsättningen är tuff men realistisk, enligt den ligadebuterande chefstränaren Vasara.

I fjol lotsade Vasara FC Honka till en andra plats i division ett. I ligakvalet slog man HIFK.

Innan det jobbade Vasara som assisterande tränare under Mika Lehkosuo – först i Honka och sedan i HJK.

Backen Jonas Levänen jämför Vasara med Petri Vuorinen i VPS

– Petri Vuorinen går in i jättesmå detaljer, mycket mindre än Vesku. Vesku går också in i små detaljer men Vuorinen i mycket mindre. Jag säger inte vilkendera är bättre men båda gör det bra på sitt eget sätt.

Spelarmaterialet i Esboklubben torde räcka till för att förnya ligakontraktet.

– Klubben har gjort mycket för att vi skulle vara färdiga för ligan. Vi har skaffat spelare och så vidare, säger Joel Perovuo.

– Om vi bara får en bra start på säsongen tror jag vi kommer att vara jätte starka. Jag hoppas att Honka blir ett topplag igen i Finland.