Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle-enkät: Det är inte alltid lätt att minska på bruket av sociala medier

Från 2018
Uppdaterad 02.04.2018 12:57.
Några händer som håller i glas skålar medan en hand håller i en smarttelefon och fotar händelsen.
Bild: Richard Backman

Två av tre finländare tillbringar lika lång tid på sociala medier som året innan medan rätt många har minskat på sin konsumtion, visar en enkät som Yle låtit Taloustutkimus göra.

Omkring 22 procent av dem som svarade på enkäten uppskattar att de minskat på sin användning av exempelvis Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp och Snapchat under det senaste året, skriver Yle Uutiset.

En del uppger att de sätter ner mer tid på sociala medier nu än för ett år sedan, men de är färre till antalet än de som minskat på sin förbrukning.

– Många människor upplever att sociala medier styr deras tidsanvändning för mycket. Det har blivit lite som alkohol eller droger, säger forskningschef Juho Rahkonen vid Taloustutkimus.

En del uppger i enkäten att de velat minska på sin användning av sociala medier och försökt göra det, men inte lyckats. Det är vanligast bland unga personer och kvinnor.

Olika orsaker till att vara uppkopplad

Enkätsvaren ger vid handen att upprätthållandet av sociala kontakter är den främsta orsaken till att folk rör sig på sociala medier - 85 procent säger att de håller kontakt med släkt och vänner på det sättet.

Näst viktigast är det att följa med nyheter (57 procent av deltagarna) och på tredje plats kommer möjligheten att lägga upp egna bilder (47 procent).

Taloustutkimus intervjuade drygt tusen finländare i åldern 15-79 i slutet av mars. Felmarginalen är tre procentenheter.

Texten baserar sig på artikeln Ylen kysely: Moni vähentänyt vuoden aikana somen käyttöä, osa ei onnistu vaikka haluaa av Elisa Kallunki/Yle Uutiset