Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 15 döda, nästan hundra skadade i Boko Haramattack i Nigeria

Från 2018
Uppdaterad 02.04.2018 15:45.
Armén har skickat förstärkningar till Maiduguri av rädsla  för en ny rebelloffensiv mot delstaten Bornos huvudstad
Bildtext Armén har skickat förstärkningar till Maiduguri av rädsla för en ny rebelloffensiv mot delstaten Bornos huvudstad
Bild: EPA/Henry Ikechukwu

Åtminstone 15 människor har dödats och över har 80 skadats då terrorgruppen Boko Haram angrep en militärbas och två byar i den nordöstra delstaten Borno.

De flesta offer var civila bybor som försökte fly undan striderna, uppger lokala myndigheter.

Överraskningsattacken utfördes sent på söndag kväll nära delstatens huvudstad Maiduguri, i ett uppenbart försök att tränga in i staden.

En styrka som bestod av självmordsbombare och rebeller beväpnade med granatkastare och automatvapen, angrep en armébas vilket ledde till en häftig eldstrid i natt.

- Aderton terrorister från Boko Haram angrep basen till fots medan sju självmordsbombare samtidigt angrep de närbelägna byarna Bale Shuwar and Alikaranti, säger en anonym militär talesman.

- Terroristerna avfyrade granater mot soldaterna och så här långt har vi funnit upp till 18 döda i de två byarna. Offren dödades då de försökte fly undan striderna mellan rebellerna och armén, säger Bello Dambatto från den nigerianska räddningstjänsten.

Boko Haram har ofta utfört terrordåd i Maiduguri- Det här flyktinglägret i staden angreps av fem självmordsbombare i fjol
Bildtext Boko Haram har ofta utfört terrordåd i Maiduguri- Det här flyktinglägret i staden angreps av fem självmordsbombare i fjo
Bild: EPA/STR

Attack mot Maiduguri planeras

Attacken var ett led i en större planerad offensiv mot delstatens huvudstad Maiduguri, befarar lokala milisledare som bistår armén.

Oroade invånare i Maiduguri säger sig ha hört minst fem kraftiga explosioner och häftig skottlossning i stadens utkanter.

-Väldiga explosioner och skottlossning hördes över hela staden sent igår kväll och det fortsatte i över en timme, berättar Ibrahim Gremah i Maiduguri.

På långfredagen dödades två människor då fyra unga kvinnliga självmordsbombare angrep stadens utkanter.

Självmordsattackerna i fredags var de första sedan regeringen meddelade att man har gjort fredstrevare till Boko Haram i hopp om ett eldupphör.

En fraktion inom Boko Haram frigav nyligen över 100 skolflickor som hade kidnappats i februari
Bildtext En fraktion inom Boko Haram frigav nyligen över 100 skolflickor som hade kidnappats i februari
Bild: EPA-EFE/STR

Boko Haram har splittrats itu

Boko Haram har splittrats i två fraktioner av vilka den ena är redo att inleda samtal om eldupphör medan den andra har fortsatt sina terrorattacker i Borno, rebellernas starkaste fäste i Nigeria.

Den mer försonliga fraktionen frigav nyligen över hundra skoflickor som hade kidnappats i februari och den hårt kritiserade presidenten Muhammadu Buhari erbjöd därefter amnesti åt "ångerfulla rebeller."

Ex-generalen Buhari vann presidentvalet år 2015 med löften om att Boko Haram skulle krossas och att kidnappade kvinnor och skolflickor skulle fritas, men han har inte infriat sina löften.

Boko Harams nära nio år långa väpnade kamp har krävt minst 20 000 dödsoffer och har tvingat över två miljoner människor på flykt från sina hem.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln