Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sedinarnas besked: "Det här blir vår sista säsong"

Från 2018
Daniel och Henrik Sedin lägger av.
Bildtext Daniel och Henrik Sedin har vunnit OS-guld och VM-guld med Tre Kronor.
Bild: Icon Sportswire, All Rights Reserved

De har representerat Vancouver sedan hösten 2000. Nu sätter Daniel och Henrik Sedin punkt för sina karriärer. Den pågående NHL-säsongen blir deras sista.

I ett brev på Vancouvers webbsida meddelar de att de tänker lägga av.

– Vi började året med tanken att vi skulle fatta beslutet först efter säsongen. Men det blev tydligt, efter att ha diskuterat med våra familjer under årets lopp, att det här blir vår sista säsong. Det känns rätt för alla oss, skriver de i brevet.

"Guds gåva till ishockeyn"

Henrik och Daniel Sedin slog igenom som tonåringar i svenska elitserien då de spelade för sin moderförening MoDo. De kallades då för ”Guds gåva till ishockeyn” av den kanadensiska tidningen The Hockey News.

Efter SM-silvret våren 2000 bar det av till NHL och Vancouver, som reserverade tvillingbröderna som tvåa och trea i NHL-draften sommaren 1999.

– Att få vara en del av Canucksfamiljen i 18 år har varit den bästa perioden av våra liv. Men nu det är dags för oss att fokusera på våra familjer.

Lämnar inte Vancouver

Sedinarna spelade tillsammans i Vancouver under hela sin NHL-karriär. På basis av brevet så kommer de inte att lämna staden trots att de lägger av med ishockeyn.

– Vancouver har blivit vårt hem. Det här är våra familjers hem. Vancouver har gett oss så mycket och vi har försökt ge allt vi har tillbaka. Det kommer inte att förändras.

Daniel och Henrik Sedin lyckades inte lotsa Canucks till Stanley Cup-mästare. Nära var det våren 2011, men Boston besegrade Vancouver med 4–3 i matcher i finalserien.

Däremot var de med om att vinna OS-guld i Turin 2006 och VM-guld på hemmaplan 2013.

Diskussion om artikeln