Konstsamfundet söker ny vd - Kaj-Gustaf Bergh går i pension: "Tidningarna och varuhusen de största utmaningarna"
Konstsamfundet söker en ny verkställande direktör. Det framgår i en arbetsplatsannons i tidningen Hufvudstadsbladet.
Den nuvarande vd:n Kaj-Gustaf Bergh går därmed i pension. Han har lett Konstsamfundet sedan 2006.
Föreningen Konstsamfundet förvaltar finans- och kulturmannen Amos Andersons arv enligt Anderson testamente.
Föreningen Konstsamfundet äger mediekoncernen KSF Media som ger ut tidningarna Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Hangötidningen och Loviisan Sanomat.
Konstsamfundet stöder musik, litteratur, bildkonst och teater och delar ut stipendier till medieproduktion i Svenskfinland. Konstsamfundet stöder också finlandssvensk yrkesutbildning.
Föreningen är delägare i bokförlaget Schildts&Söderströms och i krisdrabbade Stockmann.
Föreningen Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors och Söderlångvik gård i Dragsfjärd drivs också av Konstsamfundet.
Dessutom byggs just nu ett alldeles nytt konstmuseum i centrala Helsingfors. Det ska heta Amos Rex och öppnar hösten 2018.
En av de mäktigaste posterna i Svenskfinland
Vd:n för Konstsamfundet är en av de mäktigaste personerna i Svenskfinland.
Inte minst turbulensen inom KSF Media har lett till häftig debatt och mycket kritik.
Den ekonomiska krisen i medievärlden har tvingat fram sammanslagning av tidningar, färre utgivningsdagar, uppsagd personal samt stor rotation på chefsposterna.
Vd Kaj-Gustaf Bergh säger att tolv år på den här posten är en lång tid och att det nu är dags att gå i pension.
Konstsamfundet är i gott ekonomiskt skick nu. Det beror enligt Bergh på att placeringsportföljen har omstrukterats.
Det betyder i klartext att alla ekonomiska ägg inte ligger i samma korg längre. Då Bergh började hade Konstsamfundet största delen av sina pengar i köpcentret Forum och varuhuset Stockmann. Nu är portföljen mångsidigare och därmed mindre riskfylld.
Mediebranschen största utmaningen
De två största problembarnen under Berghs tid har varit och är dels tidningssidan och dels varuhuset Stockmann.
Han tycker att åtgärderna för att rädda de nyländska lokaltidningarna har lyckats om man ser till det faktum att de faktiskt finns kvar.
- Vi har ju alla produkter, alltså alla lokaltidningar, kvar och det var inte alls självklart. Det såg ganska dystert ut, poängterar Bergh.
KSF-tidningarna inklusive Hufvudstadsbladet är rätt starka digitalt, medan fram för allt Hbl:s pappersversion tappar läsare.
- Den största utmaningen på den kommersiella sidan är hur man ska kunna få betalt för den digitala service man ger. Det är på den digitala sidan som media har sin framtid, konstaterar Bergh.
Tycker du ni börjar hitta några lösningar där?
- Det finns kanske en modell som fungerar just nu, men konkurrensen kommer ju från de stora kommersiella jättarna och det är inte så lätt att hitta en modell som fungerar i den världen. säger Bergh.
Det finns en stor efterfrågan på det vi producerar men den ekonomiska ekvationen är fortfarande olöst.
Kaj-Gustaf Bergh, vd för Konstsamfundet
Efterfrågan på de digitala medietjänsterna i Svenskfinland är stor. Problemet ligger inte där och därför säger Bergh att han är optimistisk när det gäller de finlandssvenska tidningarnas framtid.
Det är den ekonomiska ekvationen som inte är löst än.
- Därför är det ju tur att det är Konstsamfundet som äger tidningarna. Med en kommersiell aktör som ägare skulle läget vara ett annat, säger Bergh.
Varuhuset som plattform har en framtid
Den andra stora utmaningen för Konstsamfundet är varuhuset Stockmann och dess framtid. Konstsamfundet är en av storägarna.
- Jag tror det finns ett behov av en slags plattform med den service som varuhusen står för. Men konceptet som har funnits i 150 år där man via sitt eget lager gör inköpen och sedan säljer i sitt eget namn - det konceptet har slutat fungera, konstaterar Bergh.
Vilken är din hälsning till Konstsamfundets nästa vd?
- Jag skulle säga som så att det lönar sig att sköta om intäkterna. För har man inga intäkter kan allt det goda man vill göra inte förverkligas.
Man är som vd för Konstsamfundet i en synlig och stundvis blåsig position. Vad har du tyckt om den rollen?
- Det har varit jättepositivt. Det finns ett stort intresse för det svenska i Finland, både på finskt och på svenskt håll. På det sättet har vi i framtiden alla möjligheter att behålla tvåspråkigheten.
I arbetsplatsannonsen söks nu en person med förståelse för Konstsamfundets uppdrag samt för det svensk- och finskspråkiga i Finland. Den nya vd:n ska ha gedigen erfarenhet inom finansmarknaden och ska känna till näringslivet både i Finland och utomlands.
Konstsamfundet söker en person som också ska idka coachande ledarskap och vara bra på att lyssna och kommunicera.
Ansökningstiden går ut 15.4 2018.