Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Allt fler använder kontaktlös betalning – gör du det?

Från 2018
Uppdaterad 07.02.2019 15:07.
Grafisk bild till artikel om kontaktlös betalning

Det är behändigt att betala med kontaktlös betalning: du gör både större och mindre köp snabbt och enkelt utan att mata in någon kod. Kontaktlös betalning blir allt mer populärt och det fungerar med betalkort och med många telefoner.

Kontaktlös betalning fungerar med bankkort som har den funktionen, samt med Android- och Apple-telefoner. Du behöver inte knäppa in någon kod när du betalar, utan det räcker att föra kortet eller telefonen till betalapparaten.

Den här Digiträningsartikeln handlar om kontaktlös betalning, det vill säga att betala så att man håller betalmedlet ett par centimeter från betalterminalen. På finska heter kontaktlös betalning lähimaksu.

Kontaktlös betalning med betalkort

Med kontaktlös betalning kan du göra köp under 25 euro utan koder. I april 2019 är det meningen att gränsen blir 50 euro. Det går snabbare att betala och mängden pengar som behandlas vid kassan minskar när människor betalar med kort.

Digitreenien kuvapohjalla lähimaksamisen aalto-logo
Bildtext Den här symbolen finns på kontaktlösa betalkort.

Kontaktlösa betalkort fungerar med NFC-teknik, på svenska närfältskommunikation, alltså skyddat, kontaktlöst utbyte av data.

Bankbranschorganisationen Finans Finland uppskattar att kontaktlös betalning täcker en tredjedel av alla kortbetalningar. År 2016 var andelen enligt Finlands bank 15 procent, så ökningen har varit snabb.

Beroende på banken sker betalningen antingen från bankkontot (debit) eller från kreditkortssidan (credit). Electron-kort debiterar alltid från bankkontot.

Lähimaksu-päätteen tunnus
Bildtext Den här symbolen finns på betalapparater där man kan göra kontaktlösa betalningar.

Så gör du en kontaktlös betalning med ett betalkort:

  • Försäkra dig om att kontaktlös betalning fungerar vid affärens betalapparat, och att du själv har ett kontaktlöst betalkort.
  • Håll kortet på någon centimeters avstånd från betalterminalen. Om det är första gången du använder kontaktlös betalning kan betalterminalen be dig knäppa in din kod.
  • Betalapparaten meddelar när köpet har registrerats.

Är kontaktlös betalning säkert?

Många undrar om säkerheten vid kontaktlös betalning. Om du använder kontaktlös betalning, undviker du att någon kikar på din kod när du utför ett köp.

Det finns speciella skyddsfodral för betalkort till salu. I deras marknadsföring betonar man de risker som hör ihop med kontaktlös betalning.

Försäkrings- och finansrådgivningen Fine, som ger bland annat bankkunder råd i problemsituationer, har inte fått behandla ett enda fall som skulle vara relaterat till kontaktlös betalning. Ej heller Finans Finland känner till ett enda fall av bedrägeri relaterat till kontaktlös betalning.

Den mest sannolika risken är att en tjuv får tag på ett kontaktlöst betalkort och kan göra köp under 25 euro med det. Man kan inte göra dessa uppköp i all oändlighet: betalterminalerna ber med jämna mellanrum köparen knappa in kortets kod, även om man använder kontaktlös betalning.

Det viktigaste är att man spärrar kortet genast när man märker att det har försvunnit. De köp som görs efter att kortet är spärrat är inte längre på kortägarens ansvar.

Pankkikortin etälukija lähietäisyydellä, käsi pitelee korttia sekä päätettä
Bildtext Det finns olika betalterminaler för kontaktlös betalning.

Kontaktlös betalning med en Android- eller Apple-telefon

Man kan också använda kontaktlös betalning på sin telefon. Har man en Android-telefon kan man betala kontaktlöst med en app. Sådana är bland annat OP:s Pivo, Danske Banks Mobile Pay och Nordea Pay.

Med apparna kan man göra också större uppköp, men betalterminalerna kan ha en begränsning på 25 euro.

Om du har en nyare Apple-telefon kan du göra kontaktlösa betalningar med Apple Pay. Med Apple Pay kan man betala i affärer med sin Iphone-telefon eller med sin Apple watch.

Du lägger till kort som du kan använda med Apple Pay i appen Wallet, som finns på alla Iphone-telefoner. Mer ingående instruktioner finns på Apples webbsidor.

Danske Banks Mobile Pay-app fungerar via bluetooth, och kan därför användas också på Iphone-telefoner. Men den här betalningsmetoden kräver separata betalterminaler, så den fungerar i inte överallt.

Vanha mekaaninen kassakone
Etualalla yleinen maksupääte, jossa lähimaksuominaisuus. Takana näkyy kassan näyttöruutu ja ruokatiskiä
Jämförelse av två bilder: Tiderna och tekniken förändras - så också kassamaskinerna.

Så gör du en kontaktlös betalning med telefonen:

  • Ladda ner appen från Google Play, App Store eller Microsoft Store. Apple Pay finns på en Iphone i samband med appen Wallet.
  • Försäkra dig om att du har NFC aktivt på din telefon.
  • För telefonen till betalterminalen. Telefonen och betalapparaten meddelar när din betalning har registrerats.

Mer infomation om kontaktlös betalning på bankernas webbplatser:
Aktia
Nordea
Danske Bank
Ålandsbanken
OP
S-banken
Sparbanken

Artikeln är uppdaterad den 5.4.2018 med information om att Apple Pay numera fungerar i Finland, samt med information om Mobile Pay och Apple Pay.

Uppdaterad 7.2.2019 med information om att betalgränsen för kontaktlösa betalningar ska höjas i april. Stycket om Apple Pay uppdaterat.

Den här artikeln täcker inte alla former av och situationer för kontaktlös betalning. Berätta i en kommentar hur just du använder kontaktlös betalning, eller hur du önskar använda det!

Artikeln är en översättning av Joni Nieminens artikel för Yle Oppiminen.

Diskussion om artikeln