Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN vädjar om tre miljarder dollar för världens värsta humanitära kris – efter fyra års krig behöver 13 miljoner människor i Jemen akut hjälp

Från 2018
António Guterres, FN:s generalsekreterare.
Bildtext FN:s generalsekreterare António Guterres (th.) kräver att hjälpen ska släppas in i Jemen. Men också om den kommer in räcker biståndet bara för att avvärja svälten, säger han. Den enda lösningen på humanitära krisen är ändå att få till stånd fred.
Bild: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

För att avvärja svälten i Jemen behövs närmare en halv miljard dollar mer i år än ifjol, säger FN:s biståndsorgan. Men det enda sättet att förhindra att krisen fortsätter att förvärras är fred, säger generalsekreterare António Guterres.

FN hoppas på att få in närmare tre miljarder dollar för att finansiera biståndsoperationen i krigsdrabbade Jemen.

Vid en konferens i Genènve hoppas FN:s biståndsorgan få in löften från medlemsländerna som ska täcka största delen av behovet.

Kriget i Jemen är inne i sitt fjärde år och det humanitära läget i landet har blivit allt värre.

- Jemen är den värsta humanitära katastrofen i världen, sade FN:s generalsekreterare António Guterres då han öppnade konferensen.

- Men med internationellt stöd kan vi förhindra det från att bli en långvarig tragedi.

Utöver de 13 miljoner jemeniter som hotas av akut svält härjar också flera farsoter i landet, bland dem kolera- och mässlingsepidemier som har drabbat miljoner.

En pojke i Jemens huvudstad San'a håller två dunkar med vatten. Bristen på rent vatten är ett stort problem och har förvärrat koleraepidemin som härjar i landet.
Bildtext En liten pojke står med sina vattendunkar i huvudstaden Sana'a. Bristen på rent vatten är ett stort problem i hela landet, men ju längre från städerna man kommer desto svårare är det att få tag på rent vatten. Vattenbristen är en av orsakerna till att koleraepidemin har spridit sig så snabbt.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Att läget har blivit värre märks också på att FN i år vädjar om en halv miljard mer i bistånd till Jemen än ifjol.

Fjolårets behov möttes ändå bara till 73 procent, vilket bland annat innebar att FN:s biståndsorgan WFP inte kunde nå ut med tillräckliga mängder livsmedel för att avvärja svälthotet.

”Öppna hamnarna – släpp in hjälpen”

Guterres vädjade inte bara om mer hjälpt för jemeniterna, utan också om att släppa in den hjälp som redan kunde nå fram.

Saudiarabien och dess koalitionspartners införde en brutal blockad mot landet efter att Huthi-rebellerna avfyrade flera långdistansmissiler mot landet.

Flyktingläger i Jemen
Bildtext Miljoner jemeniter lever på flyktingläger inne i landet.
Bild: YAHYA ARHAB/European Pressphoto Agency EPA

Blockaden innebar att så gott som inget kom in i landet, varken bistånd eller kommersiellt importerad mat.

Blockaden anses ha förvärrat både hungerkatastrofen och epidemierna i landet.

Saudiarabien uppger att blockaden har hävts, men i praktiken släpper koalitionen fortfarande inte in just någon frakt i Jemen.

- Biståndsarbetare måste ges tillträde till de människor som har det största behovet, utan några villkor, sade Guterres.

- Det innebär att alla hamnar måste stå öppna för både humanitär och kommersiell frakt, för medicinerna, maten och det bränsle som behövs för att föra dem till sina rätta mål, sade Guterres.

Fred enda långsiktiga lösningen

Guterres öppnade finansieringskonferensen med att vädja till parterna i kriget om att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Guterres påpekade att det enda sättet att börja lösa den humanitära krisen, istället för att bara försöka förhindra att den blir värre, är att nå fred.

Kroniskt undernärda barn vårdas vid klinik i Sanaa.
Bildtext Redan före kriget var Jemens barn bland de värst undernärda i hela världen. Kriget innebar att matimporten kollapsade och blockaden att biståndet sinade. Nu hotas 13 miljoner jemeniter av svält.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Åtminstone Jemens utrikesminister Abdulmalik al-Mekhlafi sade att hans regering är beredd att förhandla.

- Vi är färdiga att återvända till förhandlingsbordet för att få fred och lösa säkerhetsproblemen i landet, sade al-Mekhlafi vid konferensen.

Det är ändå oklart hur långt den jemenitiska regeringen, eller dess motståndare Huthi-rebellerna, själva bestämmer om förhandlingar.

Utan den Saudiarabiska koalitionens stöd skulle regeringen troligen ha tappat sina sista fotfästen för länge sedan, medan rebellerna anses beroende av iranskt stöd.

Diskussion om artikeln