Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel drar sig ur flyktingavtalet med UNHCR – kritiken mot Benjamin Netanyahu blev för hård

Från 2018
Uppdaterad 03.04.2018 14:23.
Premiärminister Benjamin Netanyahu får hård kritik av sina egna partikamrater efter avtalet med FN om afrikanska migranter
Bildtext Israles premiärminister Benjamin Netanyahu drog tillbaka avtalet om flyktingarna bara ett dygn efter att det offentliggjordes. Kritikerna menar att han gav vika för trycket från partier på ytterhögerkanten.
Bild: EPA-EFE/JIM HOLLANDER

Israel drar sig ur det nya avtalet med FN:s flyktingorgan UNHCR som skulle förhindra att afrikanska flyktingar och migranter utvisas till tredje länder i Afrika.

Budet kom bara några timmar efter att premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade att avtalet läggs på is, och bara ett dygn efter att Netanyahu offentliggjorde avtalet i ett tal på TV.

Jag har lyssnat noga på de många kommentarerna om avtalet. Resultatet är, efter att noga ha vägt för- och nackdelarna, att jag har bestämt att dra oss ur avtalet, rapporteras Netanyahu ha sagt vid mötet.

― Benjamin Netanyahu

Avtalet skulle ha inneburit att Israel går med på att inte utvisa kring 35 000 afrikanska migranter och flyktingar som har tagit sig olagligt in i landet.

I utbyte skulle en rad europeiska länder ha gått med på att ta emot kring 15 000 migranter.

Israel verkar nu alltså vara i färd med att försöka utvisa migranterna till så kallade tredje länder i Afrika, alltså andra länder än de länder migranterna ursprungligen har lämnat.

Landets högsta domstol lade ändå utvisningarna på is i mars.

Överöstes av kritik för avtalet

Netanyahus besked om avtalet möttes av massvis med skarp kritik, främst från israeliska högerpartier.

Enligt Netanyahu fattade han ändå beslutet att dra sig ur det splitternya avtalet efter att ha diskuterat frågan med invånare i södra Tel Aviv, där en stor del av migranterna bor.

- Jag har lyssnat noga på de många kommentarerna om avtalet. Resultatet är, efter att noga ha vägt för- och nackdelarna, att jag har bestämt att dra oss ur avtalet, rapporteras Netanyahu ha sagt vid mötet.

Det är sorgligt, bekymrande och till och med lite skrämmande att beslut fattas på det här sättet.

― Avi Gabbay, oppositionsledare

Netanyahu möttes av skarp kritik också av partierna längre högerut inom den egna regeringen.

- Det är inte nog att lägga avtalet på is. Jag kräver att premiärministern ska skrota hela avtalet. Det skulle innebära ett prejudikat för att tillåta uppehållstillstånd för olagliga infiltratörer, skrev ordförande för partiet Judiskt hem Naftali Bennet.

- Det skulle leda till generationer av gråt och vara dåligt för Israel, fortsatte Bennet.

"Leder enligt opinionsmätningar"

Netanyahu fick också gott om kritik för beslutet att lägga avtalet på is.

Arbetarpartiets ordförande Avi Gabbay anklagade Netanyahu att leda bara enligt opinionsmätningar och låta sig skrämmas av kritik.

- Det är sorgligt, bekymrande och till och med lite skrämmande att beslut fattas på det här sättet, sade Gabbay.

Netanyahu är hårt ansatt av korruptionsanklagelser och har enligt kommentatorer varit allt mer benägen att ge vika för krav från regeringspartners på ytterhögerkanten, för att inte förlora makten om regeringen spricker.

Kritiker menar att Netanyahu på grund av trycket är rädd för att förlora väljare till ytterhögerpartierna och därför inte vågar föra konsekvent politik i frågan.

- Netanyahus beslut varade i bara sex timmar och 45 minuter innan det här modiga och viktiga åtagandet trampades sönder under stövlarna på högerdivisionerna, skrev Sima Kadmon, ledarskribent vid Israels mest lästa tidning Yediot Ahronot.

UNHCR: dra er inte ur avtalet

FN vädjar nu till Netanyahu att tänka om och inte dra Israel ur avtalet.

En talesperson för UNHCR sade att det inte är försent att rädda avtalet som skulle innebära ett slut på den långvariga tvisten om flyktingarnas öde.

- Vi är fortsatt av den åsikten att det här avtalet är till allas fördel, sade William Spindler.

- Det gynnar både Israel, internationella samfundet och framförallt de här människorna som är i behov av asyl och skydd. Vi hoppas alltså att Israel ännu överväger att låta avtalet stå kvar, sade Spindler.

Artikeln uppdaterad 14:22 med UNHCR:s kommentarer.

Diskussion om artikeln