Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kulturskolor i Pargas stad inleder nytt samarbete – nu hittar du konstkurser för barn på ett och samma ställe

Från 2018
Paola Fraboni och Lena Långbacka står bredvid varandra.
Bildtext Paola Fraboni och Lena Långbacka vid Sydkustens landskapsförbund är glada över det nya samarbetet.
Bild: Yle/ Nora Engström

Nu kan invånarna inom Pargas stad hitta kulturutbudet för barn och unga på en och samma webbplats. Flera kulturaktörer inom Pargas stad och Åboland har lanserat en gemensam webbplats, kulturskolor.fi.

Den som besöker webbplatsen får information om vilka kurser som ordnas för barn och unga i bland annat handarbete, teater, dans och musik. Informationen samlas också på en gemensam Facebooksida, som uppdateras regelbundet.

Flera penslar står i en burk.
Bild: Yle/ Nora Engström

Tjänsten är exempelvis menad för föräldrar, som vill hitta en ny hobby för sitt barn, men inte vet var de ska börja eller vem de ska kontakta.

– Det handlar om att allt är samlat på ett ställe och att det är lätt att hitta oss. Man behöver exempelvis inte veta vem som ordnar teaterundervisning på svenska, utan man kan hitta den informationen på webbplatsen, säger Lena Långbacka, platschef för Sydkustens landskapsförbund i Pargas och Åboland.

Svårt för små föreningar att få synlighet

Men även konstföreningarna som erbjuder kurser har stor nytta av webbplatsen, som är tvåspråkig.

Det kan vara svårt för små föreningar att få synlighet. Därför är webbplatsen till stor hjälp, konstaterar Stella Tiisala, som är lärare och verksamhetsledare på konstskolan Pictura i Pargas.

Närbild på broderier som barn som deltar i de kurser som Åbolands hantverk ordnar.
Bild: Yle/ Nora Engström

– Det här är jätteviktigt för oss, för vi är en ganska liten aktör här i Pargas. Vår konstskola har varit i Pargas i 40 år, men ändå vet inte Pargasborna om att vi finns. Det är bra att ha ett samarbete och att folk också hittar oss, säger Stella Tiisala.

Enligt Tiisala är det ganska dyrt att marknadsföra sin verksamhet med hjälp av reklam.

Profilbild på Stella Tiisala.
Bildtext Stella Tiisala.
Bild: Yle/ Nora Engström

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi samarbetar med de andra aktörerna. Vi börjar känna varandra mer och det är roligare efter varje möte, säger Tiisala.

"Allmänheten vet inte alltid vad som finns och var de ska få information"

Även Linda Åkerlund, programansvarig på Åbolands teaterskola, tycker att det nya samarbetet är mycket viktigt.

– Det har visat sig att allmänheten inte alltid vet vad som finns och var de ska leta efter information. På det här viset kan man hitta information om kulturskolor och få allt samlat på ett ställe, säger Åkerlund.

Profilbild på Linda Åkerlund.
Bildtext Linda Åkerlund.
Bild: Yle/ Nora Engström

Enligt Åkerlund är det ganska lätt att nå barn och unga exempelvis via skolorna. Men man måste marknadsföra sig, för barn och unga har mycket att välja mellan.

– Det finns ett brett utbud, så man måste nog marknadsföra sig för att väcka intresset bland barn och unga, säger Åkerlund.

"Vi samarbetar gärna"

Alla kulturaktörer vill gärna locka fler barn och unga med i sin verksamhet.

Därför är det bra med samarbete, konstaterar Paola Fraboni, som leder ordkonstskolan vid Sydkustens landskapsförbund.

Burkar med målfärger för textilier på en hylla.
Bild: Yle/ Nora Engström

Hon hoppas på ett bredare samarbete, där konstskolorna exempelvis kunde komma överens om när kurserna ordnas så att man inte tävlar om samma elever.

– Det är jätteroligt att se att det väcks intresse, också via den gemensamma webbplatsen. Vi samarbetar gärna, vi behöver inte konkurrera, så att också barnen får prova på olika former av konst, säger Fraboni.

Diskussion om artikeln