Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare: Kan inte bevisa att nervgiftet i Salisbury var ryskt

Från 2018
Uppdaterad 03.04.2018 21:36.
Brittiska militärtekniker lödsgör parkbänken där Sergej Skripal och hans dotter hittades efter att de blivit utsatta för nervgift.
Bildtext Brittiska militärtekniker lösgör parkbänken där Sergej Skripal och hans dotter hittades efter att de blivit utsatta för nervgift.
Bild: EPA-EFE

Brittiska forskare har inte lyckats avgöra var det nervgift som användes i attacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia är tillverkat.

Enligt den operativa chefen Gary Aitkenhead vid den brittiska försvarsmaktens forskningslaboratoriet i Porton Down i Storbritannien finns det inga bevis för att det militära nervgiftet Novitjok har tillverkats i Ryssland.

– Vi har inte identifierat den exakta källan, men vi har överlämnat de vetenskapliga resultaten till regeringen som sedan använt dem tillsammans med flera andra källor för att komma fram till slutsatserna, säger Aitkenhead.

Han tillägger ändå att det krävs extremt sofistikerade metoder för att skapa substansen, något bara en statlig aktör har möjlighet till.

Laboratoriet Porton Down.
Bildtext Porton Down-laboratoriet
Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN

Aitkenhead utesluter samtidigt att nervgiftet skulle ha kunnat komma från Porton Down där man fortsätter sina analyser för att komma ett steg närmare att identifiera källan.

Rysslands EU-ambassadör Vladimir Tsizov noterade i en intervju med BBC för en tid sedan att laboratoriet bara ligger 11 kilometer från Salisbury.

Regeringen: En samlad bedömning av flera faktorer

En talesperson för den brittiska regeringen säger att man från första början varit tydlig med att substansen i Salisburyattacken var Novitjok och att det är deras bedömning att Ryssland ligger bakom.

– Det här är bara en del av underrättelsebilden. Som premiärminister Theresa May har framfört … det här innefattar vår vetskap om att Ryssland, under det senaste decenniet, har utforskat vägar för att skapa nervgift, och som en del av det här producerat och lagrat mindre mängder av Novitjok.

Talespersonen nämner också Rysslands historia av att genomföra statssubventionerade lönnmord och Storbritanniens bedömning att Ryssland ser tidigare underrättelseagenter som måltavlor.

Dottern Julia vid medvetande och talbar

Storbritannien har anklagat Rysslands president Vladimir Putin och Ryssland för att ligga bakom attacken mot Sergej och Julia Skripal i brittiska Salisbury den 4 mars. Ett flertal länder har dessutom utvisat ryska diplomater.

Ryssland har svarat med samma mynt och nekat till alla anklagelser.

Nervgift för militärt bruk har vad man vet inte använts i Europa sedan andra världskriget.

Sergej Skripal inför en militärdomstol i Moskva år 2006.
Bildtext Sergej Skripal
Bild: AFP / Lehtikuva

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) med säte i Haag kommer på onsdag att hålla ett möte för att diskutera Storbritanniens anklagelser mot Ryssland. Mötet hålls på begäran av Ryssland.

Vid en presskonferens på tisdagen sade Vladimir Putin att han hoppas att OPCW:s möte kan dra ett streck i fallet Skripal. Dessutom finns det 20 länder som kan producera Novitjok och liknande substanser, tillade Putin.

Efter en månad på sjukhus uppges Julia Skripal vara på bättringsvägen. Hon är vid medvetande och kan tala.

Tillståndet för hennes far Sergej är fortfarande kritiskt men stabilt.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln