Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğan, Putin och Rouhani träffas i Ankara – målet är att minska USA:s inflytande i kriget i Syrien

Från 2018
Irans, Rysslands och Turkiets presidenter skakar hand  i Sotji.
Bildtext De tre presidenterna träffades senast i Sotji ifjol, också då för att diskutera Syrien.
Bild: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Trots att Turkiet stöder Irans och Rysslands fiender är i Syrien har ländernas syn på konflikten kommit allt närmare varandra. Den gemensamma nämnaren är USA:s stöd till de kurdiska styrkorna som kontrollerar norra Syrien.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan tar under onsdag emot sina ryska och iranska kolleger Vladimir Putin och Hassan Rouhani i Ankara för att diskutera kriget i Syrien.

Trots att Erdoğans gäster är allierade med den syriska regimen och Turkiet stöder syriska rebeller har de tre ledarna närmat sig varandra gällande konflikten.

De tre har tidigare träffats kring Syrien i bland annat Sotji i Ryssland och vid utkanten av Syrien-konferensen i Astana i Kazakstan.

Den gemensamma nämnaren är att alla tre gärna vill se ett slut på USA:s stöd till de kurdiska styrkorna som kontrollerar stora delar av norra och östra Syrien.

Aspirerande stormakter gör upp om Syrien

Med mötet anses de tre ledarna vilja signalera att det är de som kommer att avgöra kriget i Syrien och göra upp om resultatet.

Både Iran och Turkiet har försökt stärka sina positioner som regionala stormakter medan Ryssland gärna vill utöka sitt inflytande i regionen på USA:s bekostnad.

Den kurdiskstyrda enklaven Rojava i norra Syrien och USA:s närvaro där är därför en törn i sidan på alla tre.

- De här länderna är de tre mest inflytelserika i konflikten och ser inte längre någon nytta med att den fortsätter och de vill därför bli av med USA:s närvaro och inflytande, säger professor Mensur Akun vid avdelningen för internationella relationer vid Kültür-universitetet i Istanbul till al-Jazeera.

Rysslands och Iran vill man se att den syriska regimen återtar kontrollen över det kurdiska området, framförallt de oljefält som kurderna tog över från terrorgruppen IS.

Proturkiska rebeller, män i militära kläder står och diskuterar i en halvcirkel.
Bildtext Rebeller som har utbildats och stöds av den turkiska armén under angreppet mot Afrin. Striderna om den kurdiska enklaven tog nästan två månader.
Bild: EPA-EFE/STR

Flera hundra ryska legosoldater rapporterades ha dödats i amerikanska flygräder och artilleribombardemang då de försökte ta över ett av oljefälten i början av februari.

För Turkiets del handlar det om att landet ser en kurdisk autonomi vid gränsen som en oacceptabel risk man vill bli av med, vare sig det sker med militära medel eller kompromisser med Ryssland och Iran.

Hurdana kompromisser det är frågan om lär inte bli offentligt efter mötet i Ankara.

Nato-landet Turkiet närmar sig Ryssland

Turkiet ser de kurdiska YPG-styrkorna som en förlängning av den turkiska kurdgerillan PKK och ser därför YPG som en terrorgrupp.

Turkiet drev nyligen YPG ur Afrin, den betydligt mindre av de två kurdiska enklaverna vid turkiska gränsen.

Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan skakar hand.
Bildtext De rysk-turkiska relationerna har snabbt blivit varmare det senaste året. Putin besökte igår Ankara inför Syrien-mötet för att främja handeln länderna emellan.
Bild: EPA-EFE/TUMAY BERKIN

Ryssland drog sina soldater ur Afrin precis före angreppet inleddes, efter en överenskommelse med Turkiet.

Ryssland drog därmed tillbaka det lilla stöd landet hade givit YPG under kampen mot IS i Syrien.

- Även om Ryssland verkar har varit motvillig att låta USA vara det enda landet som stöder YPG och därmed ge USA ett trumfkort i norra Syrien verkar man nu ha valt Turkiet över YPG, säger Akun.

Flera experter tror att den ryska reträtten gjordes i utbyte mot att Turkiet inte skulle blanda sig i de ryska och syriska regimens angreppen mot östra Ghouta nära Damaskus.

Trots att Turkiet stöder de syriska rebellerna i Fria syriska armén anses landets prioritet vara att bli kvitt de kurdiska autonoma områdena vid landets gräns.

Turkiet har hotat att angripa också den andra kurdiska enklaven, speciellt området nära staden Manbij där USA:s soldater är stationerade.

Också på andra fronter har den rysk-turkiska relationen blivit allt varmare.

Vid årsskiftet offentliggjordes att Turkiet köper ryska flygvärnsmissiler för flera miljarder dollar.

Då Putin igår anlände i Turkiet deltog han och Erdoğan i en ceremoni för att fira att Ryssland börjar bygga Turkiets första kärnkraftverk.