Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk militärövning ovanligt nära Sverige och Danmark inleddes i Östersjön – provskjuter nya luftvärnsrobotar

Från 2018
Uppdaterad 04.04.2018 17:32.
En del av en rysk flotilj utanför den danska kusten i juli 2017.
Bildtext Ryska fartyg på väg in i Östersjön i juli 2017.
Bild: EPA/SARAH CHRISTINE NOERGFAARD DENMARK OUT

Ryssland inledde onsdag morgon en stor militärövning i Östersjön. Övningsområdet sträcker sig mycket nära Sverige och Danmark. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist säger att övningen är exceptionell men inte mot reglerna.

Den ryska flottan inledde på onsdag morgon en omfattande övning i Östersjön som har lett till varningar till både fartyg och flygtrafik i området.

Ryska flottan kommer troligen att provskjuta flottans nya luftvärnsrobot Pantsir.

Ryssland har gett en varning om att örlogsfartyg kommer att skjuta skarpt med luftvärnsrobotar under övningen.

Det område Ryssland har utfärdat varningen om sträcker sig ändå ovanligt nära både Sverige och Danmark, bara 40 kilometer från Utklippan i Karlskrona skärgård.

Styrkeuppvisning eller provokation?

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist säger till DN att övningen är ovanlig, till och med exceptionell, men inte emot reglerna för dylika övningar.

- Men det finns anledning att ha en hel del frågetecken kring varför man ska göra det här och det gäller att följa det här med stor eftertänksamhet. Sedan får vi anledning att se vad de ska göra och vilka effekterna blir, säger Hultqvist.

Svenska experter har tolkat övningen som allt från en styrkeuppvisning till en provokation.

En del försvarsanalytiker har till och med tolkat övningen som en demonstration från ryskt håll på att man kan spärra av Östersjön.

Ryssland provskjuter missilsystemet Pantsir under en övning i Augusti 2017.
Bildtext Missilsystemet Pantsir provskjuts under övningar nära Astrakhan i augusti 2017. Systemet rapporteras nu användas under övningen i Östersjön.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Övningen har också kopplats till de diplomatiska åtgärder som Finland, Sverige och de baltiska länderna vidtog i solidaritet med Storbritannien efter nervgasattacken i Storbritannien.

Fredrik Westerlund på svenska Totalförsvarets forskningsinstitut säger att Ryssland troligen i huvudsak vill få stor uppmärksamhet då man avfyrar det nya robotsystemet.

- Det är mycket möjligt att man har för avsikt att provocera. Men det kan lika väl vara så att man vill rikta uppmärksamhet på en militär förmåga som man vill att omvärlden ska känna till, säger Westerlund till Sveriges Radio.

Varning till flyg och sjöfart

Svenska myndigheter har utfärdat varningar till både sjöfart och flygtrafik och har uppmanat trafiken att undvika området under övningen.

Daniel Lindblad på svenska Sjöfartsverket säger till Aftonbladet att Ryssland har utfärdat en varning men Sjöfartsverket har ansett det nödvändigt att gå ut med en egen varning.

- Ryssland har som den arrangerande staten ansvaret för att utlysa, övervaka och varna, säger Lindblad.

- Vi har en samordnande roll att vidarebefordra den här informationen i hela Östersjön. Sedan är det upp till befälhavaren för varje fartyg att besluta om de vill trafikera området eller inte.

Niinistö: Ingen anledningen för Finland att direkt oroa sig

Finlands president Sauli Niinistö kommenterade på onsdag eftermiddag militärövningen och säger att den inte påverkar Finland. Många länder håller övningar i Östersjön, säger Niinistö.

Däremot är presidenten bekymrad för att den militära närvaron i Östersjöområdet har blivit allt större de senaste åren. Niinistö önskar att den skulle minska.

Artikeln uppdaterades 4.4.2018 klockan 17.29 med president Sauli Niinistös kommentarer.

Diskussion om artikeln