Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget hockey-VM för Jussi Jokinen: "Jag är spelsugen och frisk men måste för första gången tacka nej"

Från 2018
Jussi Jokinen i Vancouvers tröja
Bildtext Jussi Jokinen i Vancouvers tröja.
Bild: Bob Frid/Icon Sportswire

Ishockeyspelaren Jussi Jokinen säger till tidningen Kaleva att han inte står till förbundskapten Lauri Marjamäkis förfogande i årets VM-turnering. I stället väljer han att umgås med familjen i Florida efter en turbulent säsong.

35-årige Jokinen har under säsongen hunnit representera hela fyra NHL-klubbar: Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, Columbus Blue Jackets och Vancouver Canucks.

Efter svaga insatser i de tre förstnämnda klubbarna trodde många att NHL-karriären skulle vara inne på slutrakan. Jokinen har ändå tagit vara på möjligheten i Vancouver: 3 + 6 = 9 poäng på 12 matcher och 1 + 6 = 7 poäng i de fem senaste bataljerna.

Jussi Jokinen, Aleksander Barkov och Patrik Laine kan bilda Finlands förstakedja i World Cup.
Bildtext I VM 2016 blev det tio poäng på tio matcher.
Bild: All Over Press

Före den här säsongens äventyr på resande fot blev det fyra säsonger i Florida Panthers och familjen bor fortfarande kvar i Florida. Det har redan länge stått klart att Vancouver missar slutspel, men familjesituationen resulterar i att Jokinen väljer att avsluta säsongen på lördag.

– Visst är jag spelsugen och frisk men nu måste jag för första gången tacka nej till VM. Familjen som jag har sett så lite av under säsongen går först. Barnen saknar sin pappa och pappa barnen, sade Jokinen till tidningen Kaleva.

Siktar på NHL nästa säsong

VM-turneringen i Danmark pågår mellan den 4 och 20 maj.

– Nu är det över en månad sedan jag senast sett familjen. Skulle jag åka till VM skulle jag bara hinna vara hemma i en knapp vecka. Det skulle inte vara schysst mot frun och barnen, fortsatte Jokinen.

Jokinens kontrakt tar slut efter säsongen och han kan efter säsongen fritt välja klubb. Målet är att fortsätta spela och gärna i NHL.

– Jag tycker att jag under den senaste månaden har visat att jag kan producera här då jag får speltid. Det blir spännande att se vad som händer under sommaren.

En lyckad sejour i Vancouver i kombination med att tvillingarna Sedin meddelade att de avslutar karriären gör Vancouver till en potentiell klubb även nästa säsong. Se Vancouvers kontraktsläge på sajten Capfriendly.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln