Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skjutningen vid Youtubes huvudkontor: Kvinnan hatade Youtube

Från 2018
Youtubes huvudkontor i San Bruno, Kalifornien.
Bild: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Kvinnan som skottskadade tre personer på Youtubes huvudkontor på tisdag kväll hade en längre dispyt med företaget på grund av att hon ansåg att Youtube hindrade tillväxten av hennes kanal.

Kvinnan ansåg att Youtube filtrerade hennes videor så att de inte nådde ut till en så bred publik som hon hade hoppats och på så sätt ansåg hon att hon gick miste om pengar från annonser på videoplattformen.

Kvinnans Youtubekanal som nu är borttagen hade 5 000 följare. Hon publicerade också sitt material på flera plattformer. I början av januari 2017 laddade hon upp en video där hon klagade över att Youtube filtrerade undan hennes material.

På hennes webbplats klagade hon också på Youtube. I det inlägget citerade hon också Adolf Hitler.

Kvinnans pappa hade anmält att hon var försvunnen redan på måndagen efter att hon inte hade svarat i telefonen på två dagar. I lokala medier säger pappan att han hade berättat för polisen att hon kanske var på väg till Youtubes huvudkvarter eftersom hon "hatade bolaget".

Tidigare spekulerade polisen i att kvinnans motiv var relaterat till en familjetvist. Senare meddelade polisen ändå att det inte fanns bevis för att kvinnan kände sina offer. Kvinnan sköt sig själv under dådet.

Källor: BBC, AP, Yle

Diskussion om artikeln