Påsken avgör när dubbdäcken ska bytas: "Reglerna är frånkopplade från verkligheten"
På måndag ska bilarnas dubbdäck bytas mot sommardäck, men vid dåligt väglag får dubbdäcken användas längre än så. Däckföretagare är kritiska mot att använda påsken som tidsgräns då det kan leda till rusning vid däckbytet.
Veckan efter påsk brukar det vara full rulle på däckfirmorna men i år satte snöovädret under annandag påsk käppar i hjulen. Den största rusningen till däckbytet väntas inträffa nästa vecka.
- Vi skulle säkert redan haft den här veckan fullbokad om inte snön hade kommit. Nästa vecka blir det bättre väder och då kommer allt att ske på en gång, säger Kim Rajalin som driver ett däckföretag i Masaby, Kyrkslätt.
Vinterdäck med dubbar får användas mellan första november och första måndagen efter påsk. Men om väglaget är dåligt, till exempel på grund av minusgrader under natten, får dubbdäcken användas längre än så.
Rajalin skulle gärna se att kunderna inte hade så bråttom till däckbytet.
- Man måste komma ihåg att det inte är bråttom fast däcken borde bytas på måndag. Man får inte böter om man upplever att dubbdäcken ännu behövs och fortsätter köra med dem nästa vecka.
Det är bara i december, januari och februari som det är obligatoriskt att använda vinterdäck.
Problematiskt att religiös högtid avgör när bildäcken ska bytas
April och november är högsäsong för däckföretagare. Som mest har Rajalins företag haft kalendern fullbokad i över två veckor framåt. Men rusningen till däckbytet kan också leda till att kunderna blir otåliga.
Våren är speciellt problematisk eftersom tiden för däckbytet inte följer klimatet utan påsken, vars tidpunkt kan variera med upp till en månad.
Däckföretagarna skulle gärna se tydligare regler kring när dubbdäcken ska sluta användas. Enligt Rajalin är det inte ovanligt med snöfall i april, efter påskhelgen då dubbdäcken borde vara bortplockade.
- Nog känns det ju som att reglerna är ganska frånkopplade från verkligheten. Så länge vi har det här systemet kommer det att vara knepigt.
Eftersom väglaget kan vara dåligt ännu flera veckor, speciellt i norra Finland, är det osannolikt att få böter för att köra med dubbdäck. Men exakt var polisen drar gränsen är oklart.
- Vi i branschen hoppas på att det åtminstone skulle förklaras åt alla bilister att det inte är slaget i sten när däcken måste bytas, säger Rajalin.
Få har gått över till friktionsdäck
De som använder friktionsdäck kan helt strunta i att byta däck eftersom friktionsdäcken fungerar året om. Men de nya friktionsdäcken är ännu rätt så sällsynta på vägarna.
Bara 15 procent av bilisterna kör med friktionsdäck, visade en undersökning av försäkringsbolaget If. Dessutom är de regionala skillnaderna stora.
I Nyland kör var femte bilist med friktionsdäck men i norra och östra Finland är det bara en tiondel som övergett dubbdäcken.
I undersökningen, som utfördes i oktober och november 2017, deltog 38 000 finländska bilister.
På grund av att dubbdäcken både sliter på vägar och förorenar luften vill myndigheterna öka på andelen friktionsdäck. Helsingfors stad har som mål att hälften av bilarna ska ha friktionsdäck år 2024.
Vinterdäck
Personbilar och skåpbilar måste ha vinterdäck från början av december till slutet av februari.
Mönsterdjupet på slitbanans huvudspår ska vara minst 3 mm på vinterdäck enligt lagen.
Det rekommenderade mönsterdjupet för vinterdäck är minst 6 mm.
Det är tillåtet att använda dubbdäck från början av november till den måndag som infaller närmast efter påskhelgen.
Dessutom får dubbdäck användas när väglaget är så dåligt att man måste ha dem.
Friktionsdäck får användas året runt.
Källa: Trafikskyddet