Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sebastian donerade stamceller: "Det finns få tillfällen där du kan göra så mycket nytta med så lite arbete"

Från 2018
En man som ligger i en sjukhusbädd. Han har två slangar som är kopplade till vardera arm. Ur en arm åker blodet ut, in till en maskin bredvid, och genom andra armen kommer blodet in tillbaka. Runt honom finns också två droppställningar med dropp.
Bildtext Här låg Sebastian i sex timmar medan blodet cirkulerade genom maskinen bredvid honom.
Bild: Privat

Sebastian Hjelt höll koll på sin hälsa i en månad. Sedan låg han på en brits i sex timmar medan hans blod åkte runt i en maskin. Det var allt som behövdes för att rädda ett liv.

Kampanjer för att donera blod är vanliga och vi i Finland är också riktigt duktiga på att dela med oss av den varan. Det som man inte hör så mycket om är däremot stamcellsdonationer.

Att det finns personer som är beredda på att donera stamceller är viktigt eftersom de kan vara det sista hoppet för exempelvis en patient med blodcancern leukemi.

Därför behövs stamceller

 • När stamcellerna i benmärgen eller blodet delar sig bildas en ny stamcell och även celler som sedan delar sig och utvecklas till nya blodkroppar.
 • Det finns tre typer av blodkroppar:
  - Röda blodkroppar som transporterar syre i kroppen.
  - Vita blodkroppar som ingår i immunförsvaret.
  - Blodplättar som gör att blodet koagulerar så att vi inte förblöder ifall vi skulle få ett sår.
 • Vid blodcancer uppstår skador på cellerna och det påverkar celldelningen så att det inte utvecklas normala blodkroppar.
 • Genom en transplantation tillförs nya friska stamceller som kan dela sig på ett normalt sätt och bilda friska blodkroppar.
 • Källa: Cancerfonden

Ifall du vill donera stamceller skrivs du in i ett stamcellsregister. Om din vävnadstyp sedan passar ihop med en leukemipatient som är i behov av transplantation kallas du in för att donera.

En som gjort det här är Sebastian Hjelt. Han skrev in sig 2014 och våren 2017 fick han kallelsen. Själva donationen gjordes i september.

- Jag tänkte inte så mycket på det innan, men när de sedan ringde funderade jag mest på hur jag ska hålla mig frisk inför donationen, säger Sebastian.

Viktigt att hållas frisk innan donationen

Det är viktigt att den som donerar stamceller är helt frisk eftersom något som simpelt som en förkylning kan göra att donationen inte blir av.

- Jag ville också minimera mitt eget risktagande inom idrott och inte utsätta mig för något onödigt den där sista kritiska månaden innan donationen. Jag till exempel totalvägrade alkohol för att vara så frisk som möjligt, berättar han.

Allt är anonymt

Om en person behöver stamceller kollar man oftast först bland nära släktingar, men det finns runt 40 faktorer som ska stämma överens för att donationen ska kunna göras.

Det kan därför ibland vara svårt att hitta en donator.

Sebastian vet inte vem som fått hans stamceller och mottagaren vet inte heller vem som gett dem.

- Jag har svårt att tro att det skulle gynna någon av parterna. I USA har man publicerat identiteterna i något testsyfte och då har det lett till att en del av patienterna haft enorma tacksamhetsskulder gentemot donatorerna och det har i sin tur lett till psykiska besvär, säger Sebastian.

En flera månader lång process

När du donerar blod ligger du på en brits med en kanyl i armen och det är över på några minuter. En stamcellsdonation kräver mycket mer än så.

- Det är en ganska lång process. Mellan maj och september deltog jag både i telefonintervjuer och fysiska hälsogranskningar eftersom de vill säkerställa kvaliteten på donatorn.

Jag tror att man också kollar så att donatorn är stabil.

Under intervjuerna fick Sebastian berätta hela sin medicinska historia och man försökte också kartlägga riskfaktorer som eventuellt kunde vara skadliga för patienten.

- Jag tror att man också kollar så att donatorn är stabil, för om donatorn drar sig ur i sista stund så kan patienten omkomma, säger Sebastian.

Sebastian bestämde sig för att ansluta sig till stamcellsregistret när han såg reklam för det i samband med att han donerade blod.

- Det kändes nog som att det var en ganska liten sak att binda sig till, men som ändå kunde ha en stor inverkan på någons liv, säger han.

Får fem sprutor med tillväxtfaktor

Sebastian donerade sina celler via blodet och det är också det vanligaste sättet att donera på. Då får donatorn en tillväxtfaktor för vita blodkroppar under fem dagar före själva donationen.

- Det innebar att jag cyklade till sjukhuset varje dag för att få en injektion i magen. Till själva donationstillfället kom jag in på morgonen och låg sedan på en brits i sex timmar.

Under de sex timmarna cirkulerade Sebastians blod i en maskin som separerade stamcellerna från blodet.

- Blodet åkte ut genom ena armen och kom in tillbaka genom den andra, säger han.

Stamcellerna kan också tas direkt från benmärgen och vilken metod som används beror oftast på patientens tillstånd.

- Jag förstod på läkarna att vissa patienter har en större sannolikhet att kunna ta emot stamcellerna om man donerar dem från benmärgen, säger Sebastian.

Oftast samlas stamcellerna ändå in från blodomloppet och ibland kan man också beakta donatorns önskemål.

Tillväxtfaktorn kan ge växtvärk

Själva donationen gör inte ont tycker Sebastian. Däremot kunde han känna av tillväxtfaktorn.

- Man kan ha lindriga smärtor av den. Lite huvudvärk och så kan du känna något som kanske kan liknas vid växtsmärtor. Benmärgen är så full av stamceller att det börjar läcka ut i blodomloppet, och därför kan man ta tillvara dem genom den här processen. Därför kan man känna ett tryck i bröstkorgen eller ryggraden.

Under donationen och fem dagar innan kan man bli sjukskriven, men det beror på donatorn. Sebastian jobbade alla dagar utom på själva donationsdagen.

Du kanske ger någon nytt liv

Just nu efterlyses fler unga män till stamcellsregistret eftersom endast 35 procent av donatorerna är män. Sebastian tycker att alla som är grundfriska kunde skriva in sig i registret.

- Det finns få tillfällen där du kan göra så mycket nytta med så lite arbete. Du kan potentiellt ge möjlighet till ett nytt liv för någon som är sjuk – bara genom att ligga stilla.

Ifall patienten som fått Sebastians stamceller skulle få ett återfall kommer Sebastian att kallas in igen eftersom man vet att han passar för just den personen. Men han kan också kallas in för andra patienter med motsvarande vävnadstyp.

Blev du intresserad av att skriva in dig i registret? För att veta om du passar in som donator kan du svara på en enkät som du hittar här.

Precis som vid blodgivning så kan du inte tjäna pengar på din donation – däremot ersätts utgifter såsom resekostnader.

Här kan du läsa mer om stamcellsregistret.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln