Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Niklas Guseff går in i kampen om det åboländska SFP-mandatet

Från 2018
Niklas Guseff håller en presentation
Bild: Yle/Amanda Vikman

SFP har nu tre namn i Åboland som kämpar om en plats i riksdagen. Guseff lovar att arbeta för partiets traditionella frågor.

Nagubon Sandra Bergqvist och Åbobon Ida Schauman har redan meddelat att de ställer upp i riksdagsvalet nästa år. De får nu konkurrens av Dalsbruksbon Niklas Guseff som också vill spekulera på de röster som Stefan Wallin lämnar efter sig.

Enligt Guseff är de kommande fyra åren kritiska för regionen.

– Vi behöver slå vakt om vår service, vårt språk, våra hemtrakter och våra utvecklingsmöjligheter. Från att hittills ha arbetat som SFP:s röst i regionen i social- och hälsovårdsfrågor är jag redo att bära ansvaret som hela regionens röst i riksdagen.

I ett pressmeddelande från SFP står att 43-årige Guseff har kontaktats angående en kandidatur av regionens SFP-medlemmar som efterlyst en förespråkare för partiets traditionella frågor, det vill säga svenskans ställning i samhället och en bevakning av de regionalpolitiska intressena.

Guseff har suttit i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts fullmäktige under de fem senaste åren och varit SFP:s representant i sjukvårdsdistriktets styrelse under det senaste året.

– Från den positionen har jag en bra insyn i den stundande landskapsreformen och har sett det tydliga behovet av intressebevakning för att bevara svenska språkets ställning i reformen och regionen.

Samma arbete vill Guseff nu fortsätta med i riksdagen. Efter att ha bott hela sitt liv i regionen och med över 20 års arbete som sjöbevakare anser sig Guseff veta vilka utmaningarna är för en fortsatt levande skärgård och region.

– Huvudstadsregionen i all ära, men vi måste arbeta för en framtid som möjliggör såväl boende som arbete i regionerna också i framtiden. För att utföra detta arbete hoppas jag på regionens stöd.

Diskussion om artikeln