Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lotta Laaksonen vill inte att diskussionen om socialserviceenheten i Pargas tystas ner

Från 2018
Uppdaterad 05.04.2018 13:27.
Vy över Pargas stad från Finnsementtis torn
Bild: Yle/Linus Hoffman

Efter sin motion har hon fått höra att liknande ledarskapsproblem finns också i andra kommuner.

Debatten har gått het efter senaste fullmäktigemötet i Pargas där Lotta Laaksonen från Vänsterförbundet framförde en motion om att att både tidigare och nuvarande anställda vid socialserviceenheten ska höras och att deras berättelser ska tas på allvar.

Många har kommit fram till henne efteråt och tackat att hon lyft fram problemet än en gång, medan andra tycker att Pargas rykte som arbetsgivare fläckas av att debatter som dessa tas upp i offentligheten.

Det här skriver till exempel SFP:s gruppordförande Regina Koskinen i en insändare i ÅU, då hon anser att det är populistisk politik att föra diskussion i medier och att det korrigerande arbetet istället ska göras inom organisationen.

Men Lotta Laaksonen håller inte med och lyfter fram hur viktig medias roll är när man behandlar brister likt socialserviceenheten i Pargas.

– Enligt mig är det väldigt viktigt, eftersom man på det här sättet kan ta redan på vem som sagt vad och vad som hänt flera år tillbaka.

– Och frågan har varit känd i flera år och rapporter har gjorts, men de göms bort och tystas ner och vidarebefordras inte till rätt personer.

Men bubblan har nu spruckit enligt henne och nu vet människor vad som händer och är med och uppmanar till förändring, och utan medias rapportering skulle det enligt henne finnas den risken att man inte väljer att reagera.

– Då riskerar allt att sopas under mattan.

Ville berätta om verkligheten, inte fiska röster

Laaksonen berättar också att hennes motion, som bygger på intervjuer som hon gjort av anställda och tidigare anställda vid socialserviceenheten, inte handlar om att framföra några egna åsikter eller att motionen skulle handla om något slags röstfiske, vilket det även diskuterats inom olika forum.

– Människor har varit i kontakt med mig och jag har svarat på det omedelbart, eftersom jag inte tycker att det här är någonting som vi skulle ignorera.

– Det handlar inte om att fiska efter röster för något val eller parti, utan jag tycker att frågan är väsentlig och behöver lyftas fram.

Laaksonen säger att människor varit i kontakt med henne också från andra kommuner där liknande ledarskapsproblem upplevs.

– Det är verkligen en allvarlig sak när sociala grundläggande instanser inte fungerar i Finland.

Laaksonen poängterar att det viktigaste just nu är att fokusera på att socialserviceenheten i Pargas ska fungera igen.

10:03 Rubriken och artikeln uppdaterad med termen socialserviceenheten istället för socialskyddet.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln