Varför vill Trump ta till krafttag mot de fattiga centralamerikanerna?

1 500 fattiga migranter har flytt undan våldet i Centralamerika till södra Mexiko. Många stannar där, andra vill pröva lyckan i USA. Det president Donald Trump hotar att stoppa med våld är en manifestation för fri invandring utan nationsgränser. Bakom verksamheten ligger påtryckningsgruppen Folket utan gränser som är baserad i USA.
- Migranterna borde inte överges på grund av några tweetar i den politiska hettan, säger Georgina Garibo som koordinerar verksamheten inom Folket utan gränser, Pueblo Sin Fronteras.
- Donald Trumps otaliga tweetar har skapat flera obegripliga problem. De är ett exempel på vad som skapar en främlingsfientlig, rasistisk våg mot folket i Centralamerika och Mexiko, säger hon.
Hon befinner sig i staden Ixtepec i den fattiga delstaten Oaxaca som ligger halvvägs mellan sydgränsen och huvudstaden Mexiko City.
Donald Trumps tweetar har skapat obegripliga problem
― Folket utan gränser
Intresseorganisationen Folket utan gränser bedriver en kampanj för öppna gränser och är den främsta av grupperna som organiserar karavaner med invandrare genom Mexiko.
Ett par dagar innan migranterna satte sig i rörelse för tio dagar sen publicerade gruppen ett pressmeddelande riktat till regeringarna i Centralamerika, Mexiko och USA.
Man uppmanar USA att avbryta utvisningen av olagliga invandrare och i stället behandla dem som medborgare.
Gruppen utmanar USA:s suveränitet och kräver direkt inträde till de 48 "lägre delstaterna" mellan Mexiko och Kanada, alltså exklusive delstaterna Washington och Hawaii.
Mexiko måste stoppa strömmarna av droger och människor eller så stoppar jag deras kassako, Nafta
― President Donald Trump
President Donald Trump har beskyllt Mexiko för att inte göra något för att hejda migranterna som olagligt kommer in i USA och beskyllt sin föregångare Barack Obama för att i praktiken ha slopat gränsen mot Mexiko.
- De måste stoppa de stora strömmarna av droger och människor eller så stoppar jag deras kassako, Nafta, hotar Trump med hänvisning till frihandelsområdet mellan USA, Mexiko och Kanada.
Vidare är utlandsstödet till Honduras och andra länder hotat om de inte stoppar karavanen av migranter, enligt Trump.
Han har också sagt att han vill skicka trupper till gränsen för att stoppa de olagliga invandrarna tills den länge aviserade muren mot Mexiko blir till.
- Vi sköter det militärt, säger han och tillägger att han har diskuterat det med försvarsminister Jim Mattis.
Det har skapat förvirring bland migranterna när ryktet har gått om att Trump ska stoppa dem med kärnvapen.
Det är svårt men inte omöjligt att komma in i USA
― Migranten Jaime Variega från El Salvador
- Vi är inte säkra i El Salvador, säger Jaime Alexander Variega, 35, när han sitter med synliga skavsår på fötterna efter att ha gått till fots genom Guatemala från El Salvador.
Han har jobbat som säkerhetsvakt och säger att han måste lämna sitt hem för att han blivit hotad av lokala gäng.
- Jag vet att det är svårt att komma in i USA. Men det är inte omöjligt, menar han.
Många av kvinnorna i Oaxaca har lämnat sina hem i Centralamerika för barnens skull men håller kvar banden till dem som blivit kvar.
- Vårt mål är att nå USA och samtidigt stöda dem som är kvar i Honduras, säger den gråtfärdiga mamman Mirna Hernandez medan hon stryker sin sovande bebis.
- Min bror dödades nyligen där på ett blodigt sätt. Vi gör det här för honom och hans familj när vi kämpar för att nå dit, till USA.
Karavanerna som söker sig norrut har funnits årligen sedan 2010
― Mexikos regering
Mexikanerna har öppnat sina byar och städer för invandrarna och hjälpt dem med transporter och inkvartering i gamla lagerlokaler.
Grupperna som söker sig norrut som en karavan har förekommit varje år sedan 2010 enligt den mexikanska regeringen.
De kommer från tre av de våldsammaste och fattigaste länderna i Centralamerika, Honduras, El Salvador och Guatemala.
Den aktuella gruppen startade sin resa den 25 mars från staden Tapachula på Mexikos sydspets vid gränsen mot Guatemala där den som mest bestod av 1 500 människor.
- Sen dess har en del sökt upp släktingar i Mexiko eller fått jobb där medan andra har brutit med gruppen för att röra sig snabbare, säger Gina Garibo som representerar Folket utan gränser.
Mexiko har skickat tillbaka 400 invandrare
Mexikos regering säger att 400 människor redan har skickats tillbaka till sina hemländer efter att de lokala myndigheterna hade registrerat dem i Oaxaca.
Centralamerikaner som lagligt kommer in i Mexiko får fritt röra sig inom landet, även om de har för avsikt att olagligt ta sig till USA, rapporterar Reuters med hänvisning till den mexikanska lagen.
Intresseorganisationen Folket utan gränser ligger i linje med de aktuella kraven i USA på medborgarskap för barnen som olagligt kommit till landet.
Den har verkat i över femton år för att hjälpa de mest utsatta invandrarna i USA och migranter och flyktingar på resande fot.
De ser sig som ett kollektiv som verkar för oavbruten solidaritet med människor på flykt.
Filantropen George Soros som föredöme
Deras globala modell är också i linje med den amerikanska filantropen och affärsmannen George Soros och hans Open Society Foundations.
Soros har låtit starta upp nationella OSF-organisationer i över trettio länder där de verkar för öppna samhällen och mot totalitarism.
Hur verksamheten i Mexiko utvecklas är beroende på Donald Trumps avsikter med strafftullar och ett skrotat frihandelsavtal i Amerika.
Dessutom väljer Mexiko om tre månader ny president där den starkaste kandidaten är den f.d. borgmästaren för Mexiko City Andrés Manuel López Obrador.
Han lovar en regimförändring och att se till "att Trump tar sitt förnuft till fånga".
Han delar upp landet i "folket" som stöder honom och alla andra som stöder "maffian med makten" vilket kan innebära att Trump i sommar får lov att börja handskas med en okuvlig mexikansk populist.