Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Rybak och fem georgiska män försöker charma De Eurovisa

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt
Smaken är som baken - Alexander Rybak delar De Eurovisa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Del fyra av De Eurovisa har lite oväntat ett delvist kulinariskt tema, med en del potentiella kylskåpspauser. Och så återvänder en tidigare Eurovisionsvinnare till tävlingen. Programmet får besök av skådespelaren Riko Eklundh och Svenskfinlands eurovisaste Felicia Järnström.

Till den andra semifinalen den 10 maj i Lissabon hyr Polen in en charmig svensk, Montenegro återvinner en Balkanballad från 2007, och Lettland skickar artisten Rizzotto. Och sjunger Slovenien verkligen om grynost?

Ingen i panelen kan heller motstå den kompromisslösa stämsången med våravslutningsvibbar från Georgien.

Allas vår Alexander Rybak återvänder dessutom till Eurovisionsscenen. Den här gången med både en riktig och en ritad violin.

Frågan är om Rybak gör en Johnny Logan från 1987 och vinner tävlingen igen, eller en Dana International från 2011 och blir snopet utslagen redan i semifinalen.

Eva Frantz och Johan Lindroos
Bildtext De Eurovisas Eva Frantz och Johan Lindroos
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt
Eva Frantz
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Bidragen som bedöms i avsnitt 4

Slovenien: Lea Sirk – Hvala, ne!
Polen: Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up
Montenegro: Vanja Radovanović – Inje
Lettland: Laura Rizzotto – Funny Girl
Norge: Alexander Rybak – That's How You Write A Song
Georgien: Ethno-Jazz Band Iriao – For You
Ungern: AWS – Viszlát Nyár
Malta: Christabelle – Taboo
Ukraina: MELOVIN – Under The Ladder

Heroes och kiltar i studion

I expertpanelen sitter skådespelaren Riko Eklundh som dagen till ära klätt sig i kilt. Varför kan man givetvis undra? När Svenska Teatern åker på teaterfestival till Edinburgh är det givet att en av skådespelarna packar ner en kilt i bagaget hem.

– Men så kom jag hem och tänkte: när ska jag använda den? Men när Lordi (2006) vann gick jag ut i kilt på fest och min sambo gick 200 meter bakom för han ville inte förknippas med mig, berättar Riko Eklundh.

Därmed är också De Eurovisa ett ypperligt tillfälle att damma av kilten.

Riko Eklundh och Felicia Järnström i De Eurovisa.
Bildtext Riko Eklundh i kilt tillsammans med Felicia Järnström.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

De Eurovisa och Riko Eklundh får också sällskap av ingen mindre än Svenskfinlands eurovisaste, Felicia Järnström.

I januari efterlyste De Eurovisa en riktig Eurovisionsfantast som kunde ta plats i expertsoffan. Det var inte ett lätt val och det fanns många favoriter, säger De Eurovisas Eva Frantz och Johan Lindroos.

Valet föll slutligen på Hangöbördiga Felicia Järnström som studerar till språklärare vid Åbo Akademi. Ett riktigt Eurovisionsfan som på en sits med temat Heroes klädde ut sig till Måns Zelmerlöw (2015) och hans lilla balonggubbe när alla andra kom som superhjältar.

Felicia Järnström kan även skryta med att utantill kunna startordningen i Eurovisionen 2003. Och jo, hon bevisar det i studion.

– Och så är det helt rätt prioriterat att tänka De Eurovisa först, och gradun sen. Sånt beteende vill vi uppmuntra, säger Eva Frantz.

Läs mer om Felicia Järnströms förhållande till Eurovisionen och vem hon gillar bäst i tävlingen i en längre intervju här.

Riko Eklundh, Felicia Järnström, Eva Frantz och Johan Lindroos.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Saknar orkestern

Om Felicia Järnström tillhör de mest inbitna anhängarna av Eurovisionen, tyckte Riko Eklundh mer om tävlingen i smyg som ung högstadiekille. Det var C-kassetter med Monica Aspelunds Lapponia (1977) och Israels vinnarbidrag A-ba-ni-bi (1978) och Hallelujah (1979).

Sedan dess har Riko Eklundh följt med tävligen på ett litet lagom avstånd. Någon Eurovisionsfantast är han inte, men han kan sakna orkestern som föll bort 1998.

– Det är jätteroligt att titta på de gamla bidragen när det är en stor orkester som kompar och det var mera låtarna och de enskilda artisterna som tävlade. Det var inte en stor show. Men till exempel nu då Portugal vann så representerade han (Salvador Sobral) mycket enkelhet. Han stod där med sin mikrofon.

Riko Eklundh och Felicia Järnström i De Eurovisa.
Bildtext Riko Eklundh och Felicia Järnström sitter i expertsoffan.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Eurovisionen når runt 200 miljoner tittare årligen, lite beroende på vilka länder som sänder tävlingen och vem som tävlar. Att stå på scenen framför miljoner åskådare eller fem pinnar är enligt skådespelaren Riko Eklundh egentligen samma sak.

– Jag skulle säga att det är konsten att också få en stor publik med sig, att man inte tänker på att det är en stor publik, utan att de alla är enskilda personer.

Riko Eklundh, Felicia Järnström, Eva Frantz och Johan Lindroos.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Del 4 av De Eurovisa med Riko Eklundh och Felicia Järnström finns nu på Arenan.

Avsnittet sänds också i Yle Fem den 29 april klockan 19.50 och den 30 april 11.00.

I det sista avsnitten får De Eurovisa besök av:

Del 5: Linda Lampenius och Malin Nyqvist

Följ också De Eurovisa på Facebook, Twitter och Instagram. Du får gärna använda hashtaggen #DeEurovisa om du pratar om programmet på sociala medier.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

De Eurovisas poäng ser ut såhär:

Poängtabell med siffror

Diskussion om artikeln