Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tappara stal den första semifinalen – NHL-Haapala avgjorde i Åbo

Från 2018
Uppdaterad 04.04.2018 22:02.
Tapparaspelarna jublar efter förlängningsmålet.
Bildtext Tapparaspelarna jublar efter förlängningsmålet.
Bild: Lehtikuva

60 minuter räckte inte för att skilja åt TPS och Tappara i den första matchen i semifinalserien lagen emellan. Efter fulla 60 minuter stod det 2–2 på resultattavlan – förlängningen hann bli 14 minuter och en sekund gammal innan avgörandet kom.

Henrik Haapala spelade under säsongen fem matcher i Florida Panthers utan att göra mål, en assist blev det för honom under sin (första) NHL-sejour. I mars anslöt sig poängligavinnaren anno 2016–2017 till sin fostrarklubb Tappara där han på fem grundseriematcher stod för poängen 2+5=7.

I onsdagskvällens första semifinal mot TPS klev Haapala fram när det behövdes. Med knappt åtta minuter kvar att spela av matchen utjämnade Haapala till 2–2 i numerärt överläge.

Och i förlängningen högg puckvirtuosen till på nytt. Ilari Filppula åkte på en utvisning och hann inte sitta mera än nio sekunder när pucken för tredje och sista gången för kvällen hittades bakom Oskari Setänen i TPS-målet. Kristian Kuusela och Otso Rantakari stod för förarbetet.

I slutspelet har Haapala nu spelat fem matcher med saldot 3+2=5.

TPS bättre i grundserien

I grundserien vann TPS alla fyra inbördesmatcher, men när det verkligen gällde, i slutspelet, drog Tappara det längre strået.

Tammerforslaget ledde aldrig matchen, tvärtom var det Åboklubben som ledde långa tider.

Den rutinerade TPS-backen Jani Forsström gjorde inte ett enda mål i grundserien men blev den förste att lyckas i målskyttet i semifinalserien.

Det återstod 34 sekunder av första perioden när Forsström frälste TPS-publiken efter Ilari Filppulas magiska passning. Pucken gick i mål via Tapparabacken Aleksi Elorinnes skridskor, men allt räknas.

Det såg bra ut för TPS

I slutet av andra perioden ökade hemmalaget på till 2–0 genom backen Lukas Ekeståhl-Jonsson som på powerplay satte in pucken bakom Dominik Hrachovina. För det fina framspelet stod Oula Palve
som i slutet av grundserien anslöt sig till TPS från ett redan avsågat HPK.

I början av tredje perioden reducerade Juhani Jasu på powerplay till 1–2. Sedan steg herr Haapala fram och avgjorde den första semifinalen. Se matchens höjdpunkter via denna länk!

Semifinal nummer två spelas på fredag i Tammerfors.

Matchstatistik TPS – Tappara:

19.26 1-0 Forsström (Filppula, Juolevi)
36.55 2-0 Ekeståhl-Jonsson (Palve, Juolevi) pp
42.16 2-1 Jasu (Lehtonen, Zaborsky) pp
52.21 2-2 Haapala (Rantakari, Peltola) pp
74.01 2-3 Haapala (Kuusela, Rantakari) pp

Målvakter:
Setänen 7+ 9+ 8+ 4 = 28
Hrachovina 8+ 8+11+10 = 37