Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook: Cambridge Analytica kan ha fått uppgifter om 87 miljoner användare

Från 2018
Facebook och Cambridge Analytica
Bild: AFP / Lehtikuva

Facebook reviderar siffran över antal användare vars data felaktigt föll i händerna på konsultföretaget Cambridge Analytica från drygt 50 miljoner till så många som 87 miljoner.

– Totalt tror vi att information från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare – främst i USA – felaktigt har delats med Cambridge Analytica, skriver Facebooks teknologichef Mike Schroepfer i ett blogginlägg.

BBC skriver att en miljon av de drabbade användarna bor i Storbritannien.

Enligt Mike Schroepfer kommer Facebook att på måndag lansera nya verktyg som bland annat ska göra det lättare för användarna att förstå hur direkt marknadsföring och delningar fungerar på plattformen, samt kontrollera vilka applikationer som är länkade till ens användarkonto.

Ändringarna kommer göra det svårare för utomstående aktörer att få tillgång till information om användarna.

Till exempel kommer Facebook att ta bort möjligheten att skriva in en persons telefonnummer eller e-mejladress i sökfältet för att hitta en specifik persons Facebookprofil.

Det här har varit speciellt användbart för att hitta vänner med namn på främmande språk som tar länge att skriva ut, eller i fall där det finns flera användare som delar samma namn, säger Schroepfer.

Men eftersom andra aktörer har haft möjlighet att missbruka den här funktionen väljer Facebook att helt ta bort den.

Källor: AFP, Facebook

Diskussion om artikeln