Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike sätter nationalförsamlingen på sträng diet – en tredjedel av ledamöterna ska bort

Från 2018
Emmanuel Macron
Bildtext Presidenten Emmanuel Macron lovade i förra årets presidentval att genomföra en konstitutionell reform.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den franska regeringen sätter bollen i rullning för att minska antalet representanter i nationalförsamlingen och senaten. Reformen är i linje med president Emmanuel Macrons vallöften och ett försök att vinna tillbaka väljarnas förtroende för det politiska systemet.

Reformen anses vara den största på flera årtionden och har efter veckolånga förhandlingar fått sitt godkännande av både premiärministern Édouard Philippe och den oppositionsstyrda senaten.

Det enda som fattas är ett klartecken från nationalförsamlingens båda kamrar. Om reformen går igenom skulle antalet stolar minska med nästan en tredjedel.

För senatens del innebär det en minskning från 348 platser till 244. I nationalförsamlingen skulle antalet folkvalda minska från nuvarande 577 till 404.

15 procent ska väljas genom proportionella val

Förutom en ändring i antalet folkvalda, vill regeringen också införa ett delvis proportionellt valsystem i nästa parlamentsval år 2022.

Premiärminister Philippe vill att 15 procent av lagstiftarna ska väljas genom proportionella val.

Senaten i Frankrike
Bildtext Senaten i Frankrike har i dagsläget 348 platser.
Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT

Frankrike tillämpar i dagsläget majoritetsval där den som får flest röster i ett valdistrikt väljs in. Men speciellt mindre partier har klaga över att de ofta skyfflas undan i det nuvarande systemet.

I förra valet fick till exempel extremhögern Nationella fronten åtta platser i nationalförsamlingen trots ett väljarunderstöd på 13 procent.

Senast Frankrike tillämpade ett proportionellt valsystem var 1986-1988 då landet valde socialistpartiets François Mitterrand till president.

– Lagförslagen kommer att leda till en grundlig renovering av det politiska och parlamentariska livet, i en anda av ansvarsfullhet, representativitet och effektivitet, säger Philippe.

Edouard Philippe
Bildtext Édouard Philippe
Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT

Källor: AFP, Yle

Diskussion om artikeln