Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jordbrukare befarar stora översvämningar i vår

Från 2018
Tomas Långgård, förbundsstyrelseordförande för Österbottens svenska producentförbund.
Bildtext Tomas Långgård
Bild: Yle/Jukka Tyni

Den sena våren oroar jordbrukarna. Vid den här tiden ifjol var marken bar. Nu är snötäcket i Österbotten fortfarande kring en halv meter tjockt.

- Det är ganska mycket vattenmassor som ska transporteras bort innan marken är bar, konstaterar Tomas Långgård, förbundsstyrelseordförande för Österbottens svenska producentförbund.

Normalt brukar man komma igång med vårsådden de två första veckorna i maj i Malaxtrakten söder om Vasa. Hur det blir i år återstår att se.

En senare sådd är ingen katastrof

Enligt Österbottens svenska producentförbund är en senare sådd inte avgörande utan det viktiga är hur sommaren blir - men det är ändå i allmänhet bättre att komma igång med sådden i någorlunda normal tid.

Blir det översvämningar riskerar vårsådden att försenas ytterligare.

- Jag tror nog att det kommer att bli ganska mycket översvämningar, tyvärr, säger Tomas Långgård.

- Snösmältningen har egentligen inte alls börjat ännu så ju längre vi har vinter desto mer får man ju vara rädd att vädret svänger snabbt då det svänger.

Ribäcken i Malax
Bildtext Ribäcken i Malax
Bild: Yle/Jukka Tyni

Stora översvämningar 2016

I Malax finns Ribäcken, ett typiskt mindre vattendrag som inte är dimensionerat för de snabba vattenmassorna på grund av skogsdikning.

Ifjol klarade man sig utan översvämningar i området men år 2016 hade man stora översvämningar så att vägen måste stängas av och det inte gick att köra ens med traktor.

Jordbrukarna hoppas nu att temperaturerna raskt börjar stiga men att det inte sker för snabbt så att vattnet hinner rinna undan gradvis.

Kjell Ågren odlar glutenfri havre i Malax
Bildtext Kjell Ågren
Bild: Yle/Jukka Tyni

Hoppas på vårväder

Kjell Ågren som odlar glutenfri havre i Malax hoppas att resten av april för med sig plusgrader på dagarna och lite kallare nattetid.

- Man får nästan bara leva på hoppet nu och hoppas att vi slipper översvämningar.

Det samma säger Tomas Långgård. Det är bara att ta en dag i taget.

Blickar man framåt sommaren hoppas Tomas Långgård på en normal sommar för jordbrukarnas del.

- Vi har ju haft flera extrema somrar så jag hoppas på en normal sommar med ordentligt med värme och gynnsamt med nederbörd. En lång sommar.

Diskussion om artikeln