Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ärofulla musikpriser till åboländska körmedlemmar

Från 2018
Sören Hakola dirigerade Aurorakören
Bildtext Aurorakören under en konsert i Åbo konserthus.
Bild: YLE/Marie Söderman

Tre åboländska körmusiker får på lördag ta emot Finlands svenska sång- och musikförbunds priser till välförtjänta personer inom musiklivet.

Det är Carita Lehtinen från Aurorakören, Otto Lindén från Brahe Djäknar och Paula Gratschev från Pargas Damkör.

"Carita Lehtinens entusiasm falnar aldrig"

Carita Lehtinen har valts till årets körsångare i blandad kör. Lehtinen ingick i den första sammansättningen av Aurorakören 1963, och är 55 år senare den enda som fortfarande är med i kören.

Hon fungerar också som körens arkivarie och har samlat bilder, klipp, inspelningar, programblad med mera från alla körens år.

I prismotiveringen om Lehtinen sägs: "I en del körer finns en person som mer än någon annan förkroppsligar körens idé. En som alltid är med och alltid har funnits, en vars entusiasm aldrig falnar, en som hälsar varje förändring med nyfiket intresse och tar emot den som en vitamininjektion. I Aurorakören heter den personen Carita Lehtinen."

"Otto Lindén har visat prov på musikalitet och vacker röst"

Otto Lindén har utsetts till årets körsångare i manskör. Han är aktiv inom Brahe Djäknar, både som sångare, funktionär och i styrelsen.

Han uppträder också som solist under körens turnéer och på konserter, och han har framgångsrikt deltagit i flera körtävlingar.

I prismotiveringen om Lindén sägs: "Otto har sjungit många solouppdrag där han visat prov på musikalitet och vacker röst. Han har engagerat sig även administrativt och verkar nu för andra året som ordförande. Han är även medlem av den framgångsrika kvartetten Inbetweeners."

"Paula Gratschev är en arbetsmyra som sällan klagar"

Paula Gratschev har valts till årets funktionär. Hon är ordförande för Åbolands sång- och musikförbund, kassör för Pargas Damkör och håller för tillfället i trådarna för körens 50-årsjubileum, som firas i år.

I prismotiveringen om Gratschev sägs: "Paula är glad och inspirerande, får folk med och är en arbetsmyra, som sällan klagar. Hon biter ihop och ser till att saker blir skötta. Hon deltar i alla övningar och evenemang kören tar del i."

Priser också till Maria Myllymäki och Daniel Andersson

Förutom de tre åbolänningarna belönas Maria Myllymäki från kören Flera Röster på Åland och Daniel Andersson från Mariehamns Ungdomsorkester.

Myllymäki har utsetts till årets körsångare i damkör, medan Andersson utsetts till årets instrumentalist i blås- eller stråkorkester.

Prisutdelningen sker vid förbundets musikgala i Helsingfors på lördag den 7 april. Pristagarna får ett penningpris, diplom och deltagande i musikgalan.

Diskussion om artikeln