Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Förändring – hot eller möjlighet?

Från 2018
Mikaela Ingberg, 2016.
Bildtext Mikaela Ingberg.
Bild: All Over Press

Man brukar ofta säga att förändring kan betyda både hot och möjligheter. Hur man förhåller sig till förändring beror på om man själv valt den eller om den kommer utifrån.

Åtminstone när det gäller nya utmaningar, så kan man ganska långt själv bestämma och jobba för att den blir en möjlighet. Som så mycket annat, så beror det på den egna inställningen.

Varför funderar jag då kring förändring? Jag har själv för några månader sedan bytt jobb och började i januari arbeta som verksamhetsledare för Vasaregionens Idrottsakademi. Att både flytta och byta jobb betyder en hel del förändring.

Många gånger är förändring ändå något positivt som man kan få extra energi, inspiration och motivation av. För min egen del ser jag ett nytt jobb och nya människor att jobba med också som en ny möjlighet att utvecklas och på samma gång utmana mig själv. Att våga göra något som är bekant, men ändå lite främmande och nytt.

Det som helt klart motiverar mig mest i mitt nya jobb är, att det ger mig en möjlighet att vara med och hjälpa de idrottare som deltar i idrottsakademins verksamhet, de som vill satsa på idrotten och söka sina egna gränser.

Verksamhet från högstadiet till högskolan

Vasaregionens idrottsakademi (VRIA) har funnits sen år 2005 och verksamheten idag, tolv år senare, är otroligt mycket mer omfattande än den var i början. Idag finns verksamheten ända från högstadiet upp till högskolan.

Jag får tacka mina föregångare för ett gott jobb, som gjort mitt jobb lite lättare. Det betyder förstås inte att jobbet är gjort och jag bara kan sitta och rulla tummarna de närmaste åren. Jag vill fortsätta att utveckla akademin på bästa möjliga sätt och som jag brukar säga, man kan alltid göra saker ”lite bättre”.

När vi pratar om en idrottsakademi, så pratar vi egentligen om ett nätverk, där många aktörer jobbar tillsammans för att hitta lösningar, så att våra idrottare har möjlighet att göra en seriös satsning för att nå toppen i sin gren, ofta vid sidan av sina studier. Det här nätverket leds på nationell nivå av Finlands Olympiska Kommitté. VRIA är en av 20 idrottsakademier i landet.

Samarbete krävs

Att jobba som verksamhetsledare för en idrottsakademi är inget jobb som någon gör eller klarar på egen hand, utan det handlar om intensivt samarbete för att få allt att fungera.

Samarbete mellan alla aktörer, idrottare, tränare, föreningar, läroinrättningar, sakkunniga inom olika områden, idrottsförbund, finansiärer och akademin, är ett måste för att vi tillsammans ska få allt att fungera.

Ju bättre samarbete, desto fler idrottare som har möjlighet att ”bli det bästa dom kan bli”. I bästa fall betyder det att nå den internationella toppen i sin sport eller gren.

I dagsläget har VRIA 109 idrottare som antingen deltagit i junior- eller seniorlandslaget. Den här siffran
är också en del av de kriterier som Olympiska Kommittén jämför vår verksamhet med andra idrottsakademier i Finland.

Just det här samarbetet som akademiverksamheten bygger på, är något jag själv tror starkt på. Alla sätt som vi kan bidra till att utöka samarbetet mellan idrottare, tränare och olika grenar emellan är ytterligare ett steg i rätt riktning. Det viktigaste är att komma ihåg, att idrottsakademierna finns till för att hjälpa våra idrottare på vägen mot toppen.

Mikaela “Micce” Ingberg

Verksamhetsledare för Vasaregionens idrottsakademi och ordförande för friidrottsrådet inom Svenska Finlands Idrottsförbund

Diskussion om artikeln