Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-laddande Kasper Björkqvist är Marjamäkis provkanin och praktexemplar: ”Självförtroendet något utöver det vanliga”

Från 2018
Kasper Björkqvist på Lejonens träningar, april 2018.
Bildtext Kasper Björkqvist njöt av sitt första träningspass med Lejonen.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Jag njöt mer av ishockey i år än i fjol, säger Kasper Björkqvist efter sitt första träningspass som herrlandslagsspelare. JVM-hjälten fick ett överraskande samtal av Lauri Marjamäki, som gillar sin leende och självsäkra energispelare.

Det går inte att ta miste på ivern.

Kasper Björkqvist är först ut på isen och sist ut, när Finlands herrlandslag i ishockey inleder sitt första VM-förberedande läger i Åbo.

– Som tur har jag ”Uke” (Urho Vaakanainen) som kom med redan som yngre i A-juniorerna (i Esbo Blues), så honom kan jag ändå lite försöka bossa, flinar Björkqvist i Yle Sportens intervju när han väl lämnar rinken i Kuppis.

Björkqvist och Vaakanainen är två av totalt elva nykomlingar i förbundskaptenen Lauri Marjamäkis trupp som möter Vitryssland i en dubbellandskamp, först i Åbo på torsdag och sedan Tavastehus på fredag.

Kasper Björkqvist vid motståndarens mål på isen.
Bildtext Björkqvists universitetslag Providence tog sig in bland de åtta bästa i NCAA-slutspelet.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Björkqvist återvände hem från USA – där han avslutat sin andra säsong i Providence College i den nordamerikanska universitetsligan NCAA – på tisdagen.

Några dagar tidigare fick han ett samtal från Marjamäki som sköt fram semestern.

– Jag hade inte alls väntat mig det. Jag blev förstås jätteglad och det känns ganska speciellt att få en så här stor ära, att som universitetsspelare få vara med de här proffsherrarna, säger Björkqvist.

– Samtidigt som kallelsen var en överraskning är det kanske också ett tecken på att uppfattningen om collegeishockeyn bli allt bättre här hemma. Det är en bra hockeyliga och det här är säkert ett test på hurudana spelare som finns där.

Jag har spelat mot de här killarna och om jag kan vara lika bra om ett eller två år så kan jag spela i världens bästa liga

Av finländska spelare har Henrik Borgström nyss tagit steget direkt från NCAA till NHL, medan USA hade fyra collegespelare som i regel gjorde väl ifrån sig i OS i Pyeongchang.

Nu får Kasper Björkqvist fungera som Marjamäkis collegeprovkanin.

– Vi har diskuterat med killarna att hej, vilken nivå håller vi riktigt? Lite förenklat så är vi kanske inte lika spelskickliga som spelare i FM-ligan, men å andra sidan är rinken mindre och vi spelar bara två matcher i veckan, så jag skulle säga att vi kan vara ganska nära när det gäller farten.

– Jag har gått dueller mot killar som Jordan Greenway (med i USA:s OS-lag) som nu spelar i NHL och förstås ger det självförtroende att se att okej, jag har spelat mot de här killarna och om jag kan vara lika bra om ett eller två år så kan jag spela i världens bästa liga.

Kasper Björkqvist på Lejonens träningar, april 2018.
Bildtext Björkqvist valdes som 61:a spelare av Pittsburgh Penguins i den andra rundan av NHL-draften sommaren 2016.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Efter nio poäng (3+6) på 30 matcher under debutsäsongen i Providence samlade Björkqvist den gångna säsongen 23 poäng (16+7) på 40 matcher och tog allt mer ansvar efterhand.

– Det första året var ganska jobbigt för mig, men nu gick det betydligt bättre. Jag fick mycket speltid och hade en roll där jag både fick anfalla och spela mycket boxplay.

– Ett spännande år, jag njöt mer av ishockey i år än i fjol, summerar Björkqvist, som många kommer ihåg som en ettrig ytter i guldlaget i junior-VM på hemmaplan 2016.

Får vi se en likadan spelare i Herrlejonen nu?

– Förhoppningsvis! Förstås hoppas jag att jag blivit lite starkare och snabbare, men nog försöker jag vara samma spelare som jag var i JVM.

– Om jag kan prestera på samma sätt nu tror jag nog att jag kan hjälpa laget. Jag hämtar med mig energi, jag kör hårt på mål, spelar boxplay och försöker vara positiv.

Marjamäki: Välkommet kulturskifte i Finland

Positivitet och energi nämner också Lauri Marjamäki bland saker Björkqvist hämtar till laget. Förutom de spelmässiga specialområdena som till exempel boxplay är Esbosonen en värdefull tillgång i omklädningsrummet.

– Jag väntar mig passion, fördomsfrihet och ungdomlig fräschhet. Han är framför allt en bra personlighet och ett gott exempel på den unga generationen finländare, säger Marjamäki.

Lauri Marjamäki på Lejonens träningar, april 2018.
Bildtext Lauri Marjamäki gillar den nya blåvita hockeygenerationen.
Bild: Yle/Janne Isaksson

– Om vi ser på våra unga killar, till exempel de som slagit igenom i NHL under de senaste åren, så är självkänslan och självförtroendet något utöver det vanliga, konstaterar Lejonlotsen.

– De respekterar motståndarna och alla runtomkring sig, men vet samtidigt hur duktiga de är och ser möjligheter istället för hinder. Det är ett välkommet kulturskifte inom finländsk toppidrott och smittar säkert av sig.

VM intresserar

Björkqvist tackar tidigare generationer för den ökade dosen självförtroende hos ungdomar i dag.

– Det beror säkert delvis på sättet som de äldre killarna uppskattar oss och hur de beter sig gentemot oss. Det har gett oss en möjlighet att vara självsäkrare, tror Björkqvist.

Och ska den självsäkerheten bära ända fram till VM-debut mot Sydkorea i Danmark den 5 maj?

Det är omöjligt att säga, konstaterar Björkqvist och fortsätter att han redan är oerhört nöjd över att få chansen att visa upp sig i Lejontröjan.

– Men förstås, när jag nu en gång är här är meningen att jag ska bli bättre dag efter dag och fortsätta vidare i truppen vecka efter vecka.

– Och nu när du säger att vi möter Sydkorea i premiären, så är första tanken att min rumskompis i USA är halvt kanadensare och halvt sydkorean, så det skulle ju vara kul!

Lejonens spelprogram inför VM:

5.4 Finland – Vitryssland (träningsmatch, Åbo) Yle Arenan
6.4 Finland – Vitryssland (träningsmatch, Tavastehus) Yle Arenan

11.4 Lettland – Finland (träningsmatch, Riga)
12.4 Lettland – Finland (träningsmatch, Riga)

19.4 Finland – Tjeckien (EHT, Pardubice)
21.4 Ryssland – Finland (EHT, Pardubice)
22.4 Sverige – Finland (EHT, Pardubice)

26.4 Finland – Ryssland (EHT, Helsingfors)
28.4 Finland – Tjeckien (EHT, Södertälje)
29.4 Sverige – Finland (EHT, Stockholm)

Kasper Björkqvist utanför en av unversitetsbyggnaderna på Providence College i USA.

På campuset tycks alla känna Kasper Björkqvist

Hockeyspelaren trivs med att träna och studera i USA.

Diskussion om artikeln