Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Efter två mord och 20 år i fängelse tittar Janne Raninen tillbaka på sitt liv – “Jag såg när min mamma blev sönderslagen”

Från 2018
Efter Nio: Solvallamördaren Janne Raninen - Spela upp på Arenan

Förortsgrabben Janne Raninen tappade tilltron till samhället och gled in på en tung kriminell bana. Vändpunkten kom när hans dotter föddes. Då bestämde han sig för en framtid på samhällets lagliga sida.

Janne Raninen är aktuell med boken De kallar mig för Solvallamördaren, som han skrivit tillsammans med Ivar Andersen. I den berättar han om sitt liv så här långt – ett liv som han till hälften tillbringat i fängelse. Som bäst avtjänar han ett livstidsstraff för mord, och nyligen fick han avslag på att förkorta straffet.

– Åtminstone i två år till sitter jag i fängelset. Sedan ska försöka få det tidsbestämt igen, berättar Janne Raninen.

Såg på när mamma blev misshandlad

Janne Raninen menar att det finns många orsaker till varför han blev kriminell. Det har att göra med hans temperament, omgivningen, utanförskap och fel umgänge. En dålig cocktail, som han beskriver det själv.

Men det var en sak som påverkade honom speciellt mycket som barn, och som han fortfarande inte kommit över. Det var när hans mammas partner sparkade in ytterdörren till deras hem, knuffade undan den tioåriga Janne Raninen och började brutalt misshandla mamman. Janne Raninen hade inget val förutom att se på. Händelsen lämnade djupa spår i honom.

– Senare, när känslorna återkom, visste jag inte hur jag skulle tackla dem.

Janne Raninen kunde senare i livet hämnas för mammas misshandel på andra människor som provocerade honom. Om knytnävarna inte räckte till, kunde han ta till andra tillhyggen, som till exempel kniv.

Röjde undan en nära vän

Janne Raninen blev känd för den stora allmänheten då han år 1998 mördade gangsterkungen Dragan Joksovic på Solvalla-travstadion i Stockholm. På grund av hans unga ålder blev straffet kortare.

År 2003 hjälpte han till att röja undan sin barndomsvän, Volkan Ünsal, som hade tagit pengar av en annan gemensam barndomsvän, Leo Carmona, och som dessutom gått till polisen med information om Arlandarånet, som Carmona var med om att genomföra. Volkan Ünsal mördades i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors och Janne Raninen fanns i lägenheten när mordet genomfördes. Han fick ett livstidsstraff som han fortfarande avtjänar.

Dottern blev vändpunkten

Janne Raninen var trots två livstidsstraff länge inställd på att det kriminella livet var hans grej. Men år 2006 föddes hans dotter, vilket var en ögonöppnare för honom. Han ville inte att dottern skulle växa upp med en pappa som är kriminell.

Trots att Janne Raninen fortfarande sitter inne, har han hunnit göra mycket för livet utanför fängelsemurarna. Han har bland annat varit med om att grunda föreningen Voikukkalapset ry, som stöder barn med föräldrar i fängelse, och håller också på att slutföra en yrkeshögskoleutbildning inom restaurangbranschen.

Efter Nio om nätverk, måndag 9 april 2018, kl. 21.00 i Yle Fem och Yle Arenan.

Diskussion om artikeln