Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stenhård duo utmanar mästarna – KuPS och SJK vill sätta käppar i hjulen för HJK

Från 2018
Petteri Pennanen försöker tackla bollen av Akseli Pelvas.
Bildtext KuPS Petteri Pennanen försöker tackla bollen av HJK:s Akseli Pelvas.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Ett stabilt KuPS, ett hårt satsande SJK och ett rejält förändrat Ilves – på ligans upptaktsträff var det ur den trion som den främsta utmanaren till HJK i kampen om ligaguldet förväntas komma. Det kräver att vi andra lyckas perfekt medan HJK misslyckas för att gapet ska överbyggas, säger Petteri Pennanen från KuPS.

Ifjol vann HJK ligan komfortabelt med 20 poäng ner till tvåan KuPS. Ilves var trea före FC Lahti, IFK Mariehamn och SJK.

I de flesta förhandstipsen, så också i Yle Sportens ligaranking, förväntas HJK främst utmanas från Kuopio, Tammerfors och Seinäjoki.

KuPS redo att utmana

Petteri Pennanen är kapten i det KuPS som av de flesta utpekas som HJK:s främsta utmanare.

Att det blev silver 2017 handlade enligt 27-åringen inte om slumpen.

– Det var kanske en sådan säsong att vi äntligen lyckades spela som man ska göra med vårt lag. Vi fick äntligen ett resultat som motsvarade nivån på vårt material. Det var absolut inte frågan om att överprestera, menar Pennanen självsäkert.

Petteri Pennanen är kapten i KuPS.
Bildtext Petteri Pennanen kapten i Kuopio.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Han är också tillräckligt rutinerad för att inse att en gång är ingen gång.

– Vi har varit medvetna om situationen inom laget ända från att träningarna körde igång i januari. Att göra om tricket på nytt är svårare än att få till det en gång, men vi har hela tiden arbetat utgående från att det här inte var en isolerad företeelse utan en långsiktig etablering bland topplagen i serien, menar Pennanen.

Trots att KuPS var tvåa bakom HJK i ordningen var avståndet till en guldstrid rejält. Att ta in 20 poäng är inte en enkel uppgift, men Petteri Pennanen vet åtminstone var man skall börja.

– Låt oss säga så här: Nio poäng plockar vi hoppeligen direkt bort från avståndet, eftersom vi förlorade alla matcher mot HJK ifjol. Vi skall se till att vrida loss poäng ur våra inbördesmöten. HJK gäller alltid som favorit och opererar med större resurser än alla andra. Det kräver att vi andra lyckas perfekt medan HJK misslyckas för att det gapet skall överbyggas och någon annan kan tänkas bli mästare, säger Pennanen.

Föryngrat Ilves har inte drabbats av fartblindhet

Ilves från Tammerfors avslutade en lyckad säsong 2017 med medaljskrammel, men trots tredje platsen vill den pragmatiske tränaren Jarkko Wiss dämpa snacket om att utmana HJK.

– Det brukar stämma ganska väl överens med budgetmedlen. SJK och KuPS är där och sen finns det alltid någon som överraskar i positiv och i negativ bemärkelse. I en liga där det finns trötta spelare och trötta matcher avgör det individuella kunnandet och då är det SJK, HJK, KuPS och Inter som har materialet, menar Wiss.

Jarkko Wiss är tränare för Ilves.
Bildtext Jarkko Wiss, oviss om var Ilves skall landa.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Hans egna material i Tammerfors har genomgått stora förändringar.

En hel del rutin har fallit bort och ersättarna är både unga och oerfarna. Med den tionde största budgeten blev laget femma 2016 och med den åttonde största budgeten ifjol blev laget trea.

– Jag vågar inte tro på att utvecklingen håller i sig när vi ändå har den åttonde största budgeten alltjämt. Vi går in för att göra vårt bästa i varje match. Vi vill vara ett hårt arbetande lag och en svår motståndare och det räcker sedan till något.

– En generation av fotbollsspelare från Tammerfors har klivit åt sidan, de har gjort sitt jobb och lyft Ilves på fotbollskartan men nu stod vi inför en föryngring och en professionalisering av vår verksamhet, berättar Wiss.

Ilves var ett av ligans mest rätlinjiga lag under 2017 och även om Wiss fick ut otroligt mycket ur sitt spelarmaterial ifjol är bragden svår att upprepa. Dessutom kommer Europa League-kvalet också in i bilden i Tammerfors.

– Vi tar det som en bonus och njuter av möjligheten. Vi har inte skaffat en enda spelare till laget med Europacupmatcherna i åtanke. Ligan är nummer ett och Europa en trevlig bonus, där vi gör vårt bästa, avrundar Wiss.

Satsande SJK vill bli vinnare igen

I Seinäjoki hade man redan hunnit vänja sig med titlar och segrar, men 2017 blev allt annat än lyckat för den drygt tio år gamla föreningen.

Trots ett i finska mått mätt ypperligt resursläge var det turbulent inom föreningen och på tränarposten och laget landade slutligen på en sjätte plats i tabellen.

Nu ska SJK under Tommi Kautonen tillbaka till toppen, och det med hårt arbete.

– Det är med hårt arbete av hög kvalitet varje dag som vi kommer att nå våra mål. Vi har utvecklat både vårt försvars- och anfallsspel under vintern. Vårt mål att fortsätta utveckla våra processer.

– Klubben har som målsättning att ta guld men inom truppen kom vi i Spanien överens om att sjätteplatsen från ifjol skall bytas ut mot en plats bland de tre främsta, avslöjar Kautonen.

Tommi Kautonen tränar SJK i Fotbollsligan.
Bildtext Skall Tommi Kautonen få arbetsro i Seinäjoki?
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Vill man, som klubben säger, återgå till pole position i serien är det främst HJK från Helsingfors man måste slå.

– En stor faktor i framgången är att vi lyckas vara friska och undvika flera skador på samma gång. I våra möten med HJK måste vi vara på vårt absolut bästa, för det är den största utmaningen i serien. Hälsan är ändå A och O.

– HJK har en bredd som gör laget till solklar guldfavorit, men jag ser oss som en stark utmanare, avrundar Kautonen.

Också i Yle Sportens fotbollsligaranking utpekades KuPS, SJK och Ilves som de främsta utmanarna till HJK.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln