Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland näst sämst i EU på bredband på glesbygden

Från 2018
Du som konsument har makt att avgöra vad de finländska bönderna ska satsa på. Bild: Yle/Marcus Nordström
Bild: Marcus Nordström

Alla måste få tillgång till snabba och pålitliga dataförbindelser, kräver en arbetsgrupp. I bakgrunden finns uppgiften om att Finland är näst sämst i hela EU när det gäller bredband på landsbygden.

Arbetsgruppen jobbar med glesbygsfrågor och leds av Centerns Anne Kalmari. Hon säger att Finland ligger på plats 27 av 28 EU-länder när det gäller fast bredband på glesbygden. Situationen är enligt Kalmari oroande.

- Man måste nu på ministerienivå utarbeta en plan på hur alla i hela landet ska få tillgång till dataförbindelser som uppfyller både nationella kriterier och de mål man ställt upp inom unionen, säger Kalmari.

Enligt henne garanterar förbindelserna jämlikheten och är en del av den grundläggande infrastrukturen.

Pengar till vägarna, 16-åringar vid ratten

Förutom snabbt och pålitligt bredband, krävs även satsningar på de fysiska vägarna, tycker man i arbetsgruppen.

- Vägar som är i skick har, precis som fasta dataförbindelser, klart positiva effekter på den lokala, regionala och nationella ekonomin, säger Kuhmos stadsdirektör Tytti Määttä.

Hon är vice ordförande i den parlamentariska arbetsgruppen.

Gruppen kräver nu bland annat att vinterväghållningens anslag höjs med 20 procent. I reda pengar skulle det handla om en satsning på 8,8 miljoner euro.

Den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden vill också på andra sätt underlätta trafiken och rörligheten på landsbygden.

Gruppen vill bland annat reda ut möjligheten till pilotprojekt kring körkort. I dem kunde unga under vissa villkor få köra bil redan vid 16 års ålder.