Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Att åka på FDUV-läger är roligt men dyrt

Från 2018
Uppdaterad 06.04.2018 21:51.
pojke med funktionsnedsättning håller en lägerledare i handen
Bild: FDUV/Terhi Paukku 2015

För personer med intellektuell funktionsnedsättning är sommarlägren en underbar möjlighet att dels få träffa vänner och dels få en vecka med annorlunda aktiviteter än i vardagen.

FDUV har ordnat läger redan i fyrtio års tid och i sommar är 25 läger inplanerade. De ordnas på olika lägergårdar i Österbotten, Nyland och Egentliga Finland. Lägren pågår 4-6 dagar och i lägren deltar 10-30 personer / läger.

Tongåvan i Yle Vega samlar hela april in pengar för lägerverksamheten. På FDUV pågår insamlingen under hela året.

Stöd FDUV:s lägerverksamhet

Med nätbankskoder eller med betalkort via FDUV:s webbplats

eller på konto FI26 4055 0011 6719 02

Roligt för deltagarna och avlastning för föräldrarna

Lägren hör till FDUV:S kärnverksamhet och målet är att erbjuda meningsfulla aktiviteter, nya upplevelser, avkoppling och möjlighet att träffa gamla och nya vänner.

Lägren innebär dessuotm värdefull avlastning för föräldrar, och deltagarna får träning i att vara borta hemifrån.

Jenni Bergman har varit ledare på lägren i flera år och berättar att de allt mer satsar på att deltagarna utöver alla aktiviteter ska få samtala om sina problem och glädjeämnen.

- Framför allt vill vi att det ska kännas sommar på lägren och att man ska få koppla av och njuta av att bara vara och umgås, säger Jenni.

Hon berättar att lägren för många är höjdpunkten på sommaren då vardagen i allmänhet är väldigt inrutad och likadan från dag till dag.

Jon Jakobsson, Richard Blomqvist, Jenny Bergman
Bildtext Jon Jakobsson, Richard Blomqvist, Jenni Bergman
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Ricke åker gärna till lägret i Högsand

Richard Blomqvist har varit på FDUV:S sommarläger så länge han minns. I dag är han 26 år gammal och har lämnat barnlägren bakom sig för länge sedan.

- Jag väntar jättemycket på att få åka på läger i sommar. I år ska jag åka till Högsand (Lappvik) och det ska bli roligt, säger han.

Eftersom Högsand ligger rätt så nära Raseborgs sommarteater, brukar lägerdeltagarna besöka den och det gillar Ricke. Han tycker också om att träffa sina vänner på lägren och att vara ute och gå.

Dyrt att ordna läger för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Att arrangera FDUV-läger kräver en hel del ledare, berättar Jon Jakobsson som är fritids- och föreningskoordinator på FDUV.

- Personer med intellektuell funktionsnedstättning är ingalunda en homogen grupp men gemensamt för dem alla är att de har ett stort stödbehov. Därför behövs många ledare på lägren och därför börjar lägren kosta en hel del.

barn med funktionsnedättning i sin famnen på en vuxen
Bild: FDUV/Laura Rahka

Att arrangera ett läger kostar ungefär 1400 euro / deltagare. Men FDUV vill få lägeravgiften så låg som möjligt för att fler ska delta.

I sommar kostar lägren 650 euro för deltagarna men den summan är stor för de flesta då inkomsterna kan röra sig kring 800 euro i månaden.

Därför behöver FDUV få in pengar för att så många som möjligt ska kunna delta i lägren.

Deltagarna har möjlighet att anhålla om stöd för sitt deltagande från sin hemkommun men kommunerna beviljar inte längre understöd så lätt eftersom det är ekonomiskt kärvt på många håll.

Kommunerna prioriterar inte heller att stöda personer med intellektuell funktionsnedsättning då lägerverksamheten inte är en lagstadgad verksamhet

FDUV försöker också hjälpa ekonomiskt via sina fonder så att lägerdeltagandet så långt som möjlig skulle vara oberoende av ekonomisk eller social situation.

kvinna sitter på sandstrand
Bild: FDUV/Terhi Paukku 2015

Insamlingen startar i Tongåvan fredagen den 6.4.2018