Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rasha Ibrahims familj får stanna i Finland

Från 2018
Uppdaterad 05.04.2018 15:04.
kvinna i soffa
Bildtext Rasha Ibrahim är mycket glad över det positiva beslutet.
Bild: Yle/Monica Slotte

Irakiern Rasha Ibrahim som tillsammans med man och två söner bor i Hangö har efter två och ett halvt år av oviss väntan beviljats uppehållstillstånd i Finland. Beskedet kom i mitten av mars.

I januari 2017 berättade Yle Västnyland om Rasha Ibrahim som då hade fått avslag på sin och sin familjs ansökan om asyl.

Framtiden just då såg mörk ut och Rasha Ibrahim berättade bland annat att hennes yngsta son var väldigt upprörd och helst av allt ville rymma till skogen eller till en finsk familj för att slippa återvända till Irak.

Vågade vara modig

Rasha Ibrahim berättar för Hangötidningen att hon kort därefter fick goda råd av dåvarande kanslichef Päivi Nerg vid Inrikesministeriet. Nerg och Ibrahim deltog båda i kulturhuset Karelias kvinnodagsseminarium ”Kvinna på flykt” 2017.

Nerg hade sagt att Ibrahim noggrant skulle läsa det negativa asylbeslutet på nytt och därefter ta kontakt med en jurist för att föra fram mera fakta om varför Rashas familj inte kan fortsätta leva och bo i Irak.

- Tack vare Nergs råd vågade jag öppna mig, vara modig och beskriva precis vad vi gått igenom, säger Rasha Ibrahim i tidningsintervjun.

Känns som en dröm

Rasha Ibrahim har fått en hel del gratulationer efter beskedet om uppehållstillstånd. Hon säger att hon fortfarande upplever att hon är mitt i en vacker dröm.

Hon studerar just nu hur det finländska affärslivet fungerar. Det är en integrationskurs som arrangeras på engelska av Svenska handelshögskolan.

Ibrahim är barnträdgårdslärare och lärare i engelska, men ifall hon inte hittar ett jobb som motsvarar hennes utbildningar överväger hon och hennes man att starta ett företag.

Familjen Ibrahim levde tidigare sitt liv i Bagdad under hot, våld och beskjutning. Deras historia inrymmer också en närståendes död och en dramatisk flykt.