Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Musik med starka historiska influenser i del tre av De Eurovisa

Från 2018
Uppdaterad 02.04.2019 15:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Försupna vikingar och musik med starka historiska influenser - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blir åka av med humpatåget från Moldavien, whiskeyosande countryrock från Nederländerna, och Tormund från Game of Thrones som förirrat sig till Danmarks vikingaläger i det tredje avsnittet av De Eurovisa.

De Eurovisa har nu kommit fram till de bidrag som tävlar i semifinal 2 den 10 maj i Lissabon. De två sista bidragen från semifinal 1 får också sina betyg.

Sångaren och musikalartisten Jennie Storbacka, och musikern och låtskrivaren Axel Ehnström, också känd som Paradise Oskar, gästar De Eurovisa med Eva Frantz och Johan Lindroos i spetsen.

Eva Frantz och Johan Lindroos
Bildtext Eva Frantz och Johan Lindroos
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Vad bjuder avsnitt 3 på?

Moldavien lämnar Epic Sax Guy hemma och satsar alla pengar på östblocksabba, medan Cypern spelar ut sitt säkraste Eurovisionskort.

Jennie Storbacka drömmer sig också tillbaka till tv-klassikern från 90-talet Dawsons Creek. Medan Axel Ehnström går speciellt igång på de fem skörbjuggssjuka vikingarna från Danmark. Och är det inte Tormund Giantsbane från Game of Thrones som höjer yxan i främsta ledet?

– Männen ser ut som om de förberett sig för numret i tio år, och nu har de supit klart.

Valhalla 2019? Det återstår att se.

De danska vikingarna måste först övermanna bland annat Irland och deras Ronan Keating-ballad som kastar oss tillbaka till 1999 då Hugh Grant förälskade sig i Julia Roberts i den romantiska klassikern Notting Hill.

Och borde Australien skicka något med kängurur istället?

Bidragen som bedöms i avsnitt 3

Cypern: Eleni Foureira – Fuego
Irland: Ryan O'Shaughnessy – Together
Nederländerna: Waylon – Outlaw In 'Em
Ryssland: Julia Samoylova – I Won't Break
Australien: Jessica Mauboy – We Got Love
Danmark: Rasmussen – Higher Ground
San Marino: Jessika featuring Jenifer Brening – Who We Are
Rumänien: The Humans – Goodbye
Moldavien: DoReDos – My Lucky Day

ESC: En snabbkurs i musikbranschen

Speciellt för det här avsnittet är att De Eurovisas gäster faktiskt har tävlat i Finlands uttagning. Jennie Storbacka sjöng Take Me Higher år 2006 och Axel Ehnström var Finlands representant i Eurovisionen 2011 i Düsseldorf med bidraget Da Da Dam.

För Axel Ehnström var Eurovisionen en crash course i musikbranschen.

– Det var direkt från föräldrarnas källare till arenan. Det var ganska intensivt men det var heller inte verkligt. Eurovisionen är inte verklig vilket gör det så fint.

Axel Ehnström
Bildtext Axel Ehnström tycker inte att det var något negativt med att vara med i Eurovisionen. Nu skriver han ändå hellre låtar åt andra.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Axel Ehnström satsar numera helhjärtat på låtskrivandet och i år hade han med två låtar i Tysklands och Estlands nationella uttagningar.

Att komma tillbaka till tävlingen i rollen som låtskrivare var intressant, säger Axel Ehnström. Speciellt eftersom Tyskland bestämt sig för att 2018 är deras tur att vinna.

– Det kändes väldigt mycket som en fabrik, vilket popindustrin oftast också är. Och så hade de en lång powerpoint-presentation om hur man ska vinna Eurovisionen och expertanalyser. Det är ju lite småroligt eftersom det förstärker bilden av tyskarna som väldigt organiserade.

Följde du det receptet?

– Absolut inte. Jag försökte bryta så många regler som möjligt, förutom 3-minutersregeln såklart. Jag går mer på känsla.

Om du är intresserad av att höra Axel Ehnström berätta om sina upplevelser och minnen från Eurovisionen, vardagen som låtskrivare och sina drömmar kan du läsa en längre intervju här.

Svårt att tävla i musik

För Jennie Storbackas del började själva tävlingsbiten kännas tröttsam för ett par år sedan. Förutom Finlands uttagning, medverkade hon också i The Voice of Finland 2015.

För sist och slutligen är det svårt att tävla i musik eftersom det bara är en fråga om smak, säger Jennie Storbacka.

– Jag blev kanske lite trött på att man skulle vara alla tillfreds och hela tiden prestera mer och mer och försöka få folk att rösta. Att man inte hade tid att stanna upp och tänka på vad man egentligen vill.

Jennie Storbacka
Bildtext Jennie Storbacka bandade in Eurovisionen på VHS när hon var liten.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Men Jennie Storbackas relation till schlagervärlden går mycket längre tillbaka i tiden än hennes egen medverkan.

Som barn brukade hon banda in tävlingen på VHS och stod sedan framför tv-rutan tillsammans med kusinen Marika och sjöng med. Koreografin lärde de sig också utantill.

Favoritåret var 1991 när Carolas stormvind drog över Europa.

– Jag tror jag och min kusin dansade till alla bidrag. Det året var jättemånga bra låtar med.

Jennie Storbacka och Axel Ehnström.
Bildtext Jennie och Axel
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Del 3 av De Eurovisa med Axel Ehnström och Jennie Storbacka finns nu på Arenan.

Avsnittet sänds också i Yle Fem den 22 april klockan 19.50 och den 23 april klockan 11.00.

I de följande avsnitten får De Eurovisa besök av:

Del 4: Riko Eklundh och Felicia Järnström
Del 5: Linda Lampenius och Malin Nyqvist

Följ också De Eurovisa på Facebook, Twitter och Instagram. Du får gärna använda hashtaggen #DeEurovisa om du pratar om programmet på sociala medier.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Så här gillades låtarna av De Eurovisa:

Poängtabell med siffror