Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande i Vasa vill ha gratis preventivmedel åt alla – startade namninsamling

Från 2018
Uppdaterad 06.04.2018 05:42.
p-piller Myrbacka familjerådgivning
Bildtext P-piller.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Under en vecka samlade Socialdemokratiska studeranden vid Åbo Akademi (ÅSS) in 292 underskrifter för gratis preventivmedel. På torsdag räckte de över namninsamlingen till Vasa stad.

Socialdemokratiska studeranden vid Åbo Akademi (ÅSS) i Vasa vill att alla ungdomar under 25 ska få gratis preventivmedel.

Det finns ett invånarinitiativ för det, men ÅSS vill att staden också ska erbjuda gratis preventivmedel åt högskolestuderande i Vasa eftersom alla inte nödvändigtvis är skrivna på studieorten.

- Vi tycker det är rätt att även högskolestuderanden som endast har Vasa som studieort ska få avgiftsfria preventivmedel. Det skulle vara bra för Vasa som profilierar sig som studieort, säger Pontus Westmalm (ÅSS).

Gav namnlistan till staden

På torsdag klockan 13 räckte Westmalm, Ursula Korpijärvi och Jonathan Wickström från ÅSS över namninsamlingen med 292 underskrifter till Vasa stad. Med namninsamlingen ville ÅSS ge sina medstuderande en möjlighet att uttrycka sitt stöd för gratis preventivmedel.

Jonatan Wikström och Pontus Westmalm från ÅSS överräcker namninsamlingen för gratis preventivmedel i Vasa åt Vasas stadsstyrelseordförande Kim Berg.
Bildtext Jonatan Wikström och Pontus Westmalm från ÅSS överräcker namninsamlingen för gratis preventivmedel i Vasa åt Vasas stadsstyrelseordförande Kim Berg.
Bild: Ursula Korpijärvi

- Det är ett bra resultat. Men vi kanske borde ha startat namninsamlingen tidigare, säger Westmalm.

- Jag tror det ska upp till debatt under nästa styrelsemöte, eftersom mötena kommer emot kunde vi inte hålla på längre än så här.

Listan har varit framme på Åbo Akademi i Vasa och så samlades namn in under Pampasveckan.

- Jag tycker det är viktigt att värna om ungdomars sexualhälsa. Speciellt med tanke på att antibiotikaresistensen är påväg uppåt, så man kan helt enkelt förekomma förekomsten av könssjukdomar.

Många preventivmedel är också dyra för studerande. Westmalm nämner p-piller som ett exempel på ett vanligt preventivmedel som kostar en hel del för kvinnor.

- Och så är det jämlikt om preventivmedel är gratis.