De Eurovisa bedömer ett starkt Big Five

De Eurovisa tar sig an de direktkvalificerade länderna och värdlandet Portugal i det femte och sista avsnittet. I studion sitter en riktig powerduo i form av violinisten Linda Lampenius och multikonstnären Malin Nyqvist som inte är lättflirtade.
Eva Frantz och Johan Lindroos välkomnar för sista gången i årets säsong av De Eurovisa två gäster för att analysera och ge poäng till de bidrag som tävlar i Lissabon i maj.
Finlands mest kända violinist Linda Lampenius, och musikern, regissören, DJ:n och mångsysslaren Malin Nyqvist spänner blicken i The Big Five – Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.
Blir det högst poäng för det förälskade paret från Spanien, Italiens tolkning av Manic Street Preachers, en tysk Ed Sheeran eller för en fransk indietouch, inklusive rött läppstift och polotröja?
Malin Nyqvist är också glad för att Storbritannien tar tävlingen på allvar igen med en modern Annie Lennox.
– Efter att de gick in i väggen efter 1998 ska de ha en eloge för att de tagit fram nåt som inte är Mr Pumpernickel.
Linda Lampenius har däremot svårt för artister som sjunger på italienska och franska, hur vackra de två språken än må vara i tal.
– Med en melodi vänder det sig nästan i magen. Jag kan inte förklara varför, jag tycker bara inte om det.
Bidragen som bedöms i avsnitt 5
Sverige: Benjamin Ingrosso – Dance You Off
Serbien: Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca
Portugal: Cláudia Pascoal – O Jardim
Spanien: Amaia y Alfred – Tu Canción
Italien: Ermal Meta e Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente
Tyskland: Michael Schulte – You Let Me Walk Alone
Storbritannien: SuRie – Storm
Frankrike: Madame Monsieur – Mercy
De Eurovisa hinner också ta en titt på de två sista bidragen i den andra semifinalen, Sverige och Serbien.
Vad tycker panelen om Sveriges välproducerade bidrag? Är det Justin Bieber på helium?
Professor Kalkyl i läderbyxor gör slutligen entré i Serbiens nummer och juryn har svårt att bestämma sig för om bidraget mer påminner om pyttipanna eller fruktsallad.
ESC handlar visst om politik
Malin Nyqvist gillar förövrigt alltid Serbien när det kommer till Eurovisionen och egentligen det mesta i musikväg från Balkan.
– De har förstått att en bra låt är en man både kan gråta och dansa till, gärna samtidigt.
Det är just de stora känslorna, tillsammans med samhällstrender och politik, som gjorde att Malin Nyqvist föll för Eurovisionen i början av 90-talet.
– Det är ett spektakel där åtminstone ingen elefant mår dåligt, till skillnad från en cirkus. Det är som Youtube men utan någon katt som sitter på en dammsugare.
Ett bra scennummer ska enligt multikonstnären Malin Nyqvist innehålla både något traditionellt, lite fånigt, ett klädbyte och en äkthet från artisten. Pyroteknik och kalkonnummer går bort.
När det gäller politik i Eurovisionen är tv-nätverket EBU:s regelverk ändå tydligt: bidrag med en direkt politisk agenda riskerar diskvalificering. Till exempel diskvalificerades Georgien 2009 eftersom raden “We don’t wanna put in” mer lät som “We don’t want Putin”.
Men det finns också gott om exempel där politiken bubblat under ytan – ett år var 2016 när Jamala vann med 1944 som handlar om Stalins deportation av krimtatarerna.
– Det där är helt löjligt. Nog förstår jag att du inte kan stå där med ett valprogram. Men allt är politik, och allt med konst är politik hur mycket du än försöker dölja det. Det är också det som gör det intressant. Du kan inte göra stora känslor på bara kärlek, säger Malin Nyqvist som själv blandade ihop Eurovisionen med EU-valet en gång som barn.
Som sina favoriter genom tiderna nämner hon både Marocko och Israel från 1998, Kroatien 1999, Serbien 2007 och Danmark 1963.
– Jag vet att det är väldigt opolitiskt korrekt, så här får man inte säga, men jag gillar jättemycket Spanien under Franco-tiden.
Ingen har en utstrålning som Alexander Rybak
Precis som Malin Nyqvist följde också Linda Lampenius med Eurovisionen slaviskt som liten. Trots en lång och bred karriär har Linda Lampenius aldrig själv varit aktuell i Eurovisionen.
2010 tackade hon också nej till att medverka i Melodifestivalen i Timoteijs bidrag Kom som sedan lyckades väl i finalen.
– Jag kände att det inte fanns någonting för mig att göra i den låten, bara vara den som står där och på ett sätt övervaka flickorna som en mamma.
I det sista avsnittet av De Eurovisa får Linda Lampenius tyvärr inte chansen att bedöma kollegan Alexander Rybak som tävlar för Norge i semifinal 2. Men om det är någon som kan ta en publik så är det herr Rybak.
– Jag tror inte det finns någon artist i Norden som har en sådan utstrålning som han. Han är helt fantastisk.
Linda Lampenius pratar om minnen och sina drömmar i en längre intervju här.
Del 5 av De Eurovisa med Linda Lampenius och Malin Nyqvist finns nu på Arenan.
Avsnittet sänds också i Yle Fem den 6 maj klockan 19.50 och den 7 maj klockan 11.00.
Följ också De Eurovisa på Facebook, Twitter och Instagram. Du får gärna använda hashtaggen #DeEurovisa om du pratar om programmet på sociala medier.
De Eurovisa var inte nådiga mot värdlandet Portugal då poängen gavs: