Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tjälen växer inte längre – för tidigt att säga något om vårbruket

Från 2018
Christer Finne.
Bildtext Christer Finne.
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

På Christer Finnes stubbåker i Solf i Korsholm är tjälen just nu knappt 30 centimeter djup, det är samma läge som för en knapp vecka sedan och ganska normalt om man jämför med tidigare år.

- På en plöjd åker här bredvid är tjälen runt en halv meter djup, säger Finne.

Christer Finne mäter tjälens tjocklek varannan vecka för Finlands miljöcentrals räkning. Åren 2014 och 2015 fanns det ingen tjäle alls.

- I fjol hade vi mer tjäle än nu, trots att vi inte hade någon egentlig vinter förra året. Eftersom vi inte hade någon snö kunde minusgraderna krypa ner i marken.

Tidigare vintrar har tjälen varit så djup som 70 centimeter på stubbåkern, så årets vinter har inte förorsakat någon exceptionellt tjock tjäle. Sen den 15 mars har tjälen inte vuxit.

- När det var som kallast i början av mars växte tjälen med ungefär två centimeter per dygn.

Soliga dagar och kalla nätter gör att tjälen växer.

- Den kalla energin som samlas i markytan körs ner i marken av solens värme.

Sent vårbruk i fjol

Finne berättar att det i fjol var tjäle i marken ännu på Valborg.

- Förra året var vårbruket sent, inte bara på grund av tjälen utan också för att det var kallt i slutet av april och början av maj.

Regndagar gör att tjälen och snön försvinner ganska snabbt. Men Finne räknar inte med att vårbruket ska komma igång förrän efter morsdag, i mitten på maj.

Finne önskar sig soliga dagar så att fukten avdunstar uppåt istället för att rinna neråt, vind och sol ökar avdunstningen.

Risk för översvämning

Nattens regn har fått snötäcket att sjunka ihop med ungefär fem centimeter. Årets snö innehåller ganska mycket vatten och om det blir en snabb snösmältning är risken för översvämning stor.

- Nu är vi inne i april och risken är stor att det går snabbt.

Diskussion om artikeln