Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

The Times: Brittisk underrättelse tror sig ha identifierat det ryska nervgiftslaboratoriet

Från 2018
Brittiska soldater avlägsnade den bänk där Skripal och hans dotter hittades i Salisbury. Bilden tagen den 23.3.
Bildtext Brittiska soldater avlägsnade den bänk där Skripal och hans dotter hittades i Salisbury. Bilden tagen den 23.3.
Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER

Brittiska underrättelsemyndigheter tror sig veta i vilket laboratorium i Ryssland det nervgift tillverkades som användes i nervgiftsattacken mot Sergej Skripal och hans dotter för en månad sedan. Det rapporterar The Times.

Brittiska myndigheter identifierade källan till det nervgift som användes i mordförsöket redan dagarna efter attacken mot den förre ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia. Det uppger anonyma underrättelsekällor för The Times.

Storbritannien ska ha känt till existensen av det här hemliga ryska laboratoriet redan före nervgiftsattacken den 4 mars.

The Times källor hävdar inte att de kan säga sig ha identifierat källan till nervgiftet med "100 procents säkerhet", men med största sannolikhet.

Enligt de här källorna är det alltså resultat av laboratorieanalyser i kombination med underrättelseinformation som gör att man är så säker på att giftet kommer från ett laboratorium i Ryssland.

Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace sade i en intervju till BBC Radio 4 på torsdagen att det enligt Storbritannien är "bortom rimligt tvivel" att den ryska staten ligger bakom nervgiftsattacken i Salisbury.

Rapporten kom då tvivlen började hopa sig

Artikeln i The Times kommer lägligt, för under de allra senaste dagarna har kraven på bevis vuxit - också från annat än ryskt håll.

På tisdagen bekräftade chefen för det brittiska försvarscentret för studier av kemvapen i Porton Down, Gary Aitkenhead, att det var det ovanliga, militära nervgiftet av typen Novitjok som användes i Salisbury.

Men samtidigt sade Aitkenhead att laboratoriet inte kunnat fastställa den exakta källan till giftet och att det inte heller var försvarscentrets uppgift.

Aitkenhead betonade att det krävs "extremt sofistikerade" metoder att tillverka Novitjok och att det är något som bara en statlig aktör har tillgång till.

Aitkenheads uttalande om att man inte på kemisk väg kunnat fastställa varifrån giftet kom, orsakade ändå förvirring och tilltagande tvivel på många håll.

Utrikesminister Boris Johnson hade både på Twitter och i intervjuer hävdat att bevisen på att Ryssland låg bakom nervgiftsattacken kom från just försvarscentrets laboratorium.

Källor: The Times, Reuters, Yle, SR

Diskussion om artikeln