Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Emma Sirén ville hjälpa sin bror som har autism - fick flera köpcenter att tystna

Från 2018
Uppdaterad 06.04.2018 09:14.
En pojke med öronskydd och en kvinna med långt hår och glasögon. På deras tröjor står det "Herkät aistit Känsliga sinnen".
Bildtext Emil och Emma - glada över en lyckad kampanj.
Bild: Privat

En person som har autismspektrumtillstånd kan uppleva starka ljud som väldigt jobbiga. Emma Sirén ville ge sin bror en lugn kväll på stan och startade därför en kampanj för tystnad.

Ifall du besökte ett av de större köpcentren i går kväll (4.4) kanske du lade märke till att det var tystare än vanligt. Orsaken var kampanjen Känsliga sinnen, som uppmanade affärerna att stänga av musik och centralradior för att göra det så tyst som möjligt.

Initiativtagaren är Emma Sirén som har en bror som har autism, eller autismspektrumtillstånd som det också kallas.

- Jag och min mamma har länge tänkt att det skulle vara roligt att kunna gå till affären med min lillebror Emil, och hitta ett sätt som skulle göra det lättare för honom. Han har nämligen väldigt svårt för extra ljud, eller ljudföroreningar, säger Emma.

Emmas lillebror var mycket lugnare när ljuden minskades

Emma och hennes bror gick till ett köpcentrum under kvällen och hon tror att han tyckte det var roligt.

- Han var nog lugnare än han annars brukar vara när han besöker ett köpcentrum, säger hon.

I andra fall vill han inte ens gå in i affärerna eftersom ljudet stör för mycket.

- Han blir jättestressad av alla extra ljud som hörs och då går han bara iväg, säger hon.

Intrycken gör det svårt att koncentrera sig

Emmas lillebror har själv inte beskrivit hur det känns, men hon har hört personer som har Aspergers syndrom (en form av autism) berätta om det.

- De brukar säga att det är för mycket ljud. När det finns så mycket saker runt omkring så fokuserar de på de små detaljerna och då blir det svårt att se helheten.

Ska personen till exempel gå till en affär och handla mat så kanske hen istället bara koncentrerar sig på att en lampa flimrar och kan därför inte göra något annat. Att utföra den ursprungliga uppgiften blir omöjligt.

Samhället kan vara stökigt för en person som har autism

Det är inte bara affärer som är svåra för personer med känsliga sinnen. Hela samhället är svårt.

- Du behöver bara gå ut på gatan så hör du bilar, barn som skrattar och ser solen som skiner. Det finns många miljöer som kan vara svåra, säger Emma.

Hur hanterar man det?

- Många måste ta en paus när de väl kommer hem. På jobbet eller skolan kan man gå in i så kallade sinnesrum för att ta en paus. Min lillebror använder alltid hörselskydd.

Ifall du själv vill underlätta för andra kan du tänka på att röra dig lugnt i samhället.

- Du kan försöka att inte skrika och prata jättehögt. Ifall du lyssnar på musik kan du se till att du har sådana hörlurar som inte läcker ut ljud, säger Emma.

Idén kom från en köpman i Helsingfors

Idén till en kampanj fick Emma när hon läste om Sasu Hamina som driver en affär i Helsingfors. Han ordnade ett mycket lyckat privatbesök för en person som har autism.

Emma såg att Sasu fick en massa bra feedback, och fick också uppfattningen om att även personer som inte har autism är intresserade av liknande evenemang.

- Där startade idén till en stor kampanj med ett tillfälle för autistiska personer och sinnesöverkänsliga där de skulle kunna få det lite lättare att besöka olika köpcenter och affärer, berättar hon.

Varken musik eller reklam under kvällen

För att få köpcentren mer tysta släckte en del av dem ner centralradion som annars spelar upp musik och reklam. Ett köpcenter fick alla sina affärer med på noterna så att inte en enda spelade musik.

- De första köpcentren jag ringde var med direkt och sade att de själva också funderat på att ordna något liknande. Men vissa köpcentrum sade genast nej, säger Emma.

Hon fick med sig 25 affärer och köpcentrum och två butikskedjor som deltog med alla sina affärer runt om i Finland.

Här kan du läsa mer om kampanjen Känsliga sinnen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln