Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Julia Skripal: Jag blir starkare dag för dag

Från 2018
Uppdaterad 05.04.2018 17:21.
Den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripals dotter Julia Skripal, på en bild från hennes Facebook-sida.
Bildtext Den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripals dotter Julia Skripal, på en bild plockad från hennes Facebook-sida.
Bild: AFP / Lehtikuva

Brittisk polis har offentliggjort ett uttalande från Julia Skripal som tillsammans med sin far utsattes för en nervgiftsattack i Salisbury för en månad sedan. Samtidigt ska Julia också ha ringt sin kusin i Ryssland.

"Jag vaknade för en vecka sedan och det glädjer mig att säga att jag blir starkare dag för dag. Jag är tacksam för allt intresse man visat för mig och för de många välgångsönskningar jag fått.

Det är många människor jag har att tacka för att jag återhämtat mig och jag vill speciellt nämna de invånare i Salisbury som hjälpte mig och min far när vi var handlingsförlamade.

Därutöver vill jag tacka personalen på Salisbury District Hospital för vård och professionalism.

"Jag är säker på att ni förstår att hela historien är aningen förvirrande och jag hoppas att ni kommer att respektera både min och min familjs privatliv under min konvalescensperiod".

Så heter det i ett uttalande från den förre ryske dubbelagenten Sergej Skripals dotter Julia som publicerades på Londonpolisens webbsajt på torsdag eftermiddag.

Hela historien är aningen förvirrande

33-åriga Julia Skripal var på besök hos sin far Sergej Skripal i brittiska Salisbury när de utsattes för en nervgiftsattack den 4 mars.

För en vecka sedan rapporterade distriktssjukhuset i Salisbury att Julia var på bättringsvägen, att hon var vid medvetande och kunde kommunicera.

Julias ryska kusin vill hämta hem henne till Ryssland?

Både den statsägda ryska tv-kanalen Rossija-1 och nyhetsbyrån Interfax rapporterade på torsdagen att Julia ringt upp sin kusin Viktoria Skripal i Ryssland.

Viktoria Skripal sade till Rossija-1 att hennes mål är att flyga till England och hämta hem Julia.

Tv-kanalen sände också en inspelning av telefonsamtalet mellan Julia och Viktoria. Tv-kanalen klargjorde att den inte kunde garantera att inspelningen är äkta.

Ingen kommer att bevilja dig ett visum

I inspelningen säger Julia att allt är bra, att också hennes far Sergej Skripal är på bättringsvägen och att hon själv förväntar sig att bli utskriven och få lämna sjukhuset snart.

- Om jag får ett (brittiskt) visum i morgon, så kommer jag till dig på måndagen, säger kusinen Viktoria under samtalet.

- Vika, ingen kommer att bevilja dig ett visum, svarar Julia.

- Men om de ger mig det så måste du säga dem om jag kan besöka dig eller inte. Säg att jag kan, säger Viktoria under samtalets gång.

- Jag tror inte det, det är en sådan situation nu, vi får ta det där senare, svarar Julia.

Enligt de uppgifter som kommit från sjukhuset i Salisbury hittills så är Sergej Skripals tillstånd fortfarande kritiskt, men stabilt.

Källor: Metropolitan Police, Reuters, BBC, AFP

Diskussion om artikeln