Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlandslaget går in för att skrälla mot storfavoriten Spanien: ”Har nästan sett för bra ut på träningarna”

Från 2018
Finlands spelare firar mål mot Israel i VM-kvalmatch 2017.
Bildtext Finlands fotbollsdamer hoppas på jubel mot Spanien.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

På fredagseftermiddagen ställs Finlands damlandslag i fotboll mot bekantingen Spanien för den första gången för det pågående VM-kvalet. Frågar man chefstränaren Anna Signeul har de blåvita damerna alla chanser att utmana spanjorerna.

– Toppklass. Världsklass. Det blir en svår match. För att klara oss måste vi prestera det bästa vi kan.

Så summerar landslagsspelaren Anna Westerlund Finlands motståndare på fredag. Spanien leder kvalgrupp sju med tre segrar på lika många matcher och mycket talar för ytterligare en i Helsingfors.

Men de blåvita damerna tänker inte ge upp utan kamp. Mycket talar för att Finland kan utmana Spanien – åtminstone om man frågar chefstränaren Anna Signeul.

– Vi har varit väldigt skärpta på träningarna. Vi har sett snabba ut, vi har sett bra – ja nästan för bra ut. Det är inte så bra. Vi har haft problem med att det tar för länge att fatta beslut med bollen, men det har varit det motsatta nu. Det har jag varit jättenöjd med, säger Signeul till Yle Sporten.

Vill ändå föra spelet

Bollinnehavet har varit den stora snackisen inom damlandslaget den senaste tiden. Trots att landslaget klarat av att föra spelet har fullträffarna uteblivit – och därför kan det komma att se bättre ut mot ett i förhand sett starkare Spanien.

– Vi hoppas ändå att kunna spela ganska mycket på deras planhalva. Vi kommer antagligen inte att ha så himla högt försvarsspel. Samtidigt vill vi inte ta för stora risker i anfallet. Vi vill vara samlade. Men samtidigt kan det vara en fördel att kontra, speciellt mot ett lag som Spanien med etablerat försvarsspel, förklarar Signeul.

Anna Signeul, hösten 2017.
Bildtext Anna Signeul.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Har Spanien några svagheter alls?

– Ja, jag tycker det. Deras styrka är att de alla är så otroligt skickliga med bollen. Det är också otroligt svårt att sätta press på dem, de behöver bara ett tillslag. Men deras svaghet är att de vill pressa. Kommer man ur den första pressen finns det yta.

– Dessutom litar de mycket på deras ”sexa”, deras sittande innermittfältare, i uppspelet. Får vi bort henne så kan vi ta över mittfältet, analyserar Signeul.

"Formkurvan pekar spikrakt uppåt"

Finlands fördelar då? Frågar man Anna Westerlund är det en omständighet som kan sätta käppar i de spanska hjulen.

– Kylan, skämtar Westerlund.

– Skämt åsido så pekar vår formkurva spikrakt uppåt. Vi har tränat bra och håller god nivå för tillfället, tillägger hon.

Anna Westerlund, Finland-Frankrike, 2015.
Bildtext Anna Westerlund i landslagsdressen.
Bild: All Over Press

Westerlund själv landslagsdebuterade för över tio år sedan, men har endast lyckats med målskyttet en gång för landslaget. Blir det en fördubbling av saldot mot Spanien?

– Absolut. Jag ska försöka. Men lovar inget, skrattar Westerlund.

Minst en poäng ett måste för att kunna utmana om gruppsegern

För Finlands del är läget i kvalgruppen prekärt. Från de totalt sju kvalgrupperna går ettorna rakt vidare, medan de fyra bästa tvåorna gör upp om de sista europeiska platserna i fotbolls-VM efter playoff.

Enligt Anna Signeuls uträkningar ska nio poäng mot Serbien och Österrike under de återstående matcherna räcka till för Finlands del för att nå kvalslutspelet – men drömmen om en direktbiljett till VM i Frankrike lever fortfarande.

– Jag tycker att laget är så pass bra så vi kan vara med och kämpa om gruppsegern. Det är det vi ska försöka göra imorgon. Får vi en poäng med oss i morgon – då är det bra – men samtidigt är tre poäng mycket bra. Men minst en poäng är vårt mål, summerar Signeul.

Diskussion om artikeln